Στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο γραφικό ενετικό λιμάνι των Χανίων, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας (02/01) το Πανελλήνιο πρωτάθλημα σκακιού νέων ανδρών και νέων γυναικών κάτω των 20 ετών.

Το πρωτάθλημα συνδιοργανώνουν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χανίων με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Η ενημέρωση της ΣΑΧ για την έναρξη της διοργάνωσης:

Με μεγάλη συμμετοχή σκακιστών απ' όλη την Ελλάδα ξεκίνησε το απόγευμα της  Δευτέρας στο " Μεγάλο  Αρσενάλι " στο ενετικό λιμάνι, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων ανδρών  και νέων γυναικών (κάτω των 20 ετών), στα Χανιά, το οποίο συνδιοργανώνουν η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ η  ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΝΙΩΝ, η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ και ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ  με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, καθώς και το παράλληλο ανοιχτό νεανικό τουρνουά της Σ.Α.Χ.

Κατά την τελετή έναρξης σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν οι διοργανωτές και συγκεκριμένα εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη  Χανίων κου Α.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ  η αρμόδια πολιτισμού παιδείας και αθλητισμού κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΜΠΑΝΑΚΗ τόνισε την σημαντικότητα  τέτοιων διοργανώσεων για τα ΧΑΝΙΑ και επανέλαβε την πρόθεση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ  για  συνεχή και αδιάλειπτη αρωγή και υποστήριξη αντιστοίχων προσπαθειών και στο μέλλον.

Εκ μέρους της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, ο πρόεδρος και "οικοδεσπότης " κος ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΟΥΔΑΚΗΣ τόνισε την μεγάλη αξία του σκακιού αφού και ο ίδιος είναι σκακιστής από μικρή ηλικία  αλλά και την μεγάλη του ικανοποίηση που μια τόσο σημαντική διοργάνωση φιλοξενείται σε ένα πραγματικό στολίδι της πόλης μας όπως το Κ.Α.Μ.


Ο Αντιδήμαρχος  Χανίων για θέματα   αθλητισμού κος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΛΑΚΗΣ με θέρμη καλωσόρισε και ευχήθηκε καλή χρονιά,  στους  σκακιστές και τους γονείς τους απ όλη την Ελλάδα, τους συνεχάρη για την ενασχόληση τους  με αυτό το δύσκολο άθλημα τονίζοντας την συμβολή του σκακιού στην διαμόρφωση εξαιρετικών χαρακτήρων και αθλητών με υψηλό αίσθημα της αθλητικής άμιλλας και του ευ αγωνίζεσαι.

Η Αντιδήμαρχος πολιτισμού και δια βίου μάθησης κα ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΕΡΡΑΚΗ χαιρετίζοντας και εκ μέρους του δημάρχου Χανίων κου ΤΑΣΟΥ ΒΑΜΒΟΥΚΑ, τόνισε την αξία της διοργάνωσης  και ως πολιτιστικό γεγονός, προτρέποντας τους σκακιστές και τους συνοδούς τους  να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να γνωρίσουν  την πόλη των Χανίων, μια πόλη με τεράστια ιστορία, πολιτιστική κληρονομία, σημαντικές  ιστορικές προσωπικότητες και υπέροχες γωνίες καθώς η πόλη μας αποτελεί  σταυροδρόμι πολιτισμών διαχρονικά.

Τέλος εκ μέρους της διοργανώτριας  Σ.Α.Χ ο πρόεδρος κος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ καλωσόρισε σκακιστές και γονείς, ευχαρίστησε  τους συν  διοργανωτές  (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ, ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ,ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ) καθώς και τους χορηγούς (σμ  ΣΥΝ.ΚΑ, ζαχ/στεία ΜΟΝΤΕΡΝΟ,ΚΥΔΩΝ ΑΕ, και ΣΥ.ΦΑ.Χ) για την πολύτιμη συμβολή τους και προέτρεψε τους αθλητές να απολαύσουν την εμπειρία της συμμέτοχης στην  διοργάνωση, που όπως είπε, έχουμε το "προνόμιο" να φιλοξενείται στον καταπληκτικό χώρο του Κ.Α.Μ.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος στους αγώνες συμμετέχει η ¨αφρόκρεμα¨ του Ελληνικού σκακιού με επικεφαλή τον Ανδρέα Κελίρη ο οποίος είναι ο νεαρότερος GM στην ιστορία του Ελληνικού σκακιού και 2ος πέρσι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Νο 2 των αγώνων ο Γιάννης Σταθόπουλος θριαμβευτής του Διεθνούς τουρνουά της Νίκαιας και νο 3 ο Ευγένιος Ιωαννίδης ο οποίος είχε αναδειχτεί Πρωταθλητής Ευρώπης. Κοντά σ’ αυτούς συμμετέχουν πλήθος Χανιωτών σκακιστών οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της διεξαγωγής ενός τέτοιου τουρνουά στην πόλη μας και αγωνίζονται ελπίζοντας να ¨κλέψουν¨ την δόξα από τους προαναφερόμενους. Στα κορίτσια στην κορυφή της αρχικής κατάταξης βλέπουμε δύο Χανιώτισσες την Πετράκη Ευαγγελία και την Βοζινάκη Ανθή αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο του σκακιού στην πόλη μας και ελπίζοντας να είναι και αυτές που θα βρίσκονται στην κορυφή της τελικής κατάταξης. Το επίπεδο των αγώνων γενικότερα είναι πάρα πολύ υψηλό με αθλητές-τριες με μεγάλη εμπειρία και αναμένονται γερές μονομαχίες για την τελική επικράτηση και στις δύο κατηγορίες. Να επισημάνουμε ότι οι αγώνες μεταδίδονται καθημερινά ζωντανά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΣΑΧ www.chaniachess.gr.