Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, καθώς εντοπίστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε βουβόκυκνο, που εντοπίστηκε στο Δέλτα του Έβρου.

Στα σύνορα με την Ελλάδα, σε δύο γειτονικές περιφέρειες της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) και τη Στάρα Ζαγόρα, όπου θανατώνονται μαζικά χιλιάδες πουλερικά, έφτασε η γρίπη των πτηνών ενώ στη χώρα μας η μοναδική εμφάνιση κρούσματος αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής γρίπης ήταν σε έναν άγριο κύκνο που βρέθηκε νεκρός στο Δέλτα του Εβρου στις 19 Δεκεμβρίου.

Το ανησυχητικό είναι ότι στη γειτονική χώρα, που κηρύχθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, έχουν καταγραφεί ήδη 15 εστίες της γρίπης των πτηνών. Στο Πλόβντιβ, όπου λειτουργούν πολλές μονάδες εκκόλαψης πουλερικών, έχουν θανατωθεί ήδη περίπου 9.000 πτηνά, ενώ στη Στάρα Ζαγόρα, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Γκιόργκι Ράνοβ υπολογίζεται ότι θα θανατωθούν το επόμενο διάστημα πάνω από 15.000 πουλερικά. Εκτός από τη Βουλγαρία, όπου η νόσος των πτηνών έχει λάβει μαζικές διαστάσεις, στα Βαλκάνια έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Ρουμανία, Σερβία και Κροατία.

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, για να αποφευχθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά,.

Σε ανακοίνωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κοινοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση «απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λ.π.): σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

Επισημαίνεται ότι τα πουλερικά αυτά πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, με τα όποια ανοίγματα να καλύπτονται από καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς και λίμνες να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

Το ίδιο ισχύει και για τα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρά το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Διαβάστε αναλυτικά:

Μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος γρίπης των πτηνών (H5) σε κύκνο στον Έβρο και της εμφάνισης της νόσου (Η5Ν8) στα Βαλκάνια, στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη τόσο σε άγρια πτηνά όσο και σε εκτρεφόμενα πουλερικά, ενημερώνουμε τους κατόχους πτηνών (οικόσιτων, συστηματικής, ελευθέρας, βιολογικής εκτροφής, κλπ) ότι προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά σε αιχμαλωσία, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των παρακάτω μέτρων βιοασφάλειας και την υποχρεωτική συμμόρφωσή με τις διατάξεις της αριθ. 258971/26-8-2008 (ΦΕΚ Β 1785) απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων («θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών»). 

Αναλυτικότερα, επισημαίνεται μεταξύ των άλλων ότι απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών:

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κλπ) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλογές. Τα πουλερικά αυτά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους ή κλωβούς, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Επιπλέον, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους. 
Η εν λόγω υποχρεώσεις και συστάσεις αφορούν και για κάθε είδους πτηνά και πουλερικά που διατρηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Τέλος, επισημαίνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρόλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

    Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα:
-    Τμήμα Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Χανίων: 2821346603, 46510, 46606.
-    Κτηνιατρικό Κέντρο Κισσάμου: 2822022310.
-    Κτηνιατρικό Κέντρο Βουκολιών: 2824031221.
-    Κτηνιατρικό Κέντρο Βρυσσών: 2825051281.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook