Το ότι η οικοδομή γνωρίζει έντονη κρίση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν είναι κάτι άγνωστο. Άγνωστο μάλλον είναι ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης η δημιουργικότητα των αρχιτεκτόνων βρίσκει διέξοδο στο σχεδιασμό μοντέρνων κατοικιών σε όλη τη χώρα, έστω και σε μικρότερο όγκο σε σχέση με το παρελθόν.

Το ek-mag.com, το portal αρχιτεκτονικής και design του περιοδικού ek, επέλεξε για λογαριασμό του news247 10 κατοικίες και ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που φιλοξένησε στις σελίδες του τη χρονιά που πέρασε. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από όλες τις πόλεις της Ελλάδας μπορείτε να δείτε στο λινκ, στο τέλος του άρθρου.

1. Κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο προσανατολισμός του οικοπέδου στον άξονα βορρά – νότου δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός βιοκλιματικού χειρισμού του σχεδιασμού, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα φυσικού δροσισμού και αερισμού κατά τους θερινούς μήνες.

Η κατοικία αποτελείται από υπόγειο με garage και βοηθητικούς χώρους, ισόγειο με καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα και α’ όροφο με τρία υπνοδωμάτια.

Το ισόγειο είναι υπερυψωμένο από τον περιβάλλοντα χώρο κατά 1,20m. 
Στο μπροστινό μέρος της κατοικίας αφήνεται πρασιά, ενώ ο κυρίως ακάλυπτος χώρος αφήνεται στο πίσω μέρος του. 
Το κτίριο βρίσκεται σε επαφή με τα γειτονικά του στο ανατολικό και δυτικό όριο του οικοπέδου. 

Έτσι σχεδιάστηκαν δύο βεράντες, η πρώτη που είναι και η κύρια, στη μεσημβρινή πλευρά, προς τον κήπο και σε επαφή με το καθιστικό και η δεύτερη στο βορινό μέτωπο προς το δρόμο. 
Η κατοικία διατάσσεται σε σχήμα Γ. Στο πίσω, νότιο τμήμα της, η βεράντα ενσωματώνεται μεταξύ των δύο κεραιών του Γ, που αποτελούν το καθιστικό και η κουζίνα. 

Τα μεγάλα υαλοστάσια των χώρων σύρονται, με τρόπο ώστε να πετυχαίνεται η πλήρης ενοποίηση 
του εσωτερικού και του ημιυπαίθριου χώρου. 
Στη μικρότερη, βορινή βεράντα λειτουργεί ένα μικρό καθιστικό με τζάκι. Ο σχεδιασμός της είναι τέτοιος, ώστε να είναι προσανατολισμένη προς την καλύτερη θέα στο δρόμο, κρύβοντας το υπόλοιπο αδιαμόρφωτο τμήμα της.
Τα υλικά που επιλεχθηκαν είναι σοβάς λευκού χρώματος, εμφανές μπετόν και ξύλινες πέργκολες επίσης λευκού χρώματος.

 

Αρχιτεκτονική μελέτη: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες ΑΕ

Φωτογράφηση: Βαγγέλης Στυλιανίδης

2. Κατοικία στον Άγιο Ματθαίο Χανίων

Το γήπεδο – μια ήπια πλαγιά – στην άκρη ενός πευκώνα στις ανατολικές παρυφές της πόλης των Χανίων, είναι ο τόπος αυτής της κατοικίας.
Λίγα πεύκα, διάσπαρτα στο οικοδομήσιμο τμήμα, καθώς και η βραχώδης επιφάνεια του εδάφους, ήταν η αφετηρία του σχεδιασμού. 
Έτσι το έδαφος περιείχε την πρώτη ύλη για τη λιθοδομή – όριο προς το δρόμο, ενώ τα πεύκα διαμόρφωσαν τις λειτουργίες εντός και εκτός κτιρίου.

Η χρήση ημι-επιπέδων προσπάθησε να αφομοιώσει την κατοικία στο έδαφος, ενώ η ”αιωρούμενη”, ελαφρώς κεκλιμένη, καλυμμένη με κεραμικά πλακίδια μονόριχτη στέγη επιδίωξε να εκφράσει την οπτική συνέχεια μεταξύ των σημαντικότερων χωρικών ενοτήτων στο εσωτερικό της κατοικίας, ακόμα και αυτών που απαιτούν αυξημένη ιδιωτικότητα. 

Οι δύο επιμήκεις υγρές επιφάνειες – η μία για κολύμβηση – χρησιμοποιήθηκαν ως ζώνες σύνδεσης του κτιρίου με το πυκνόφυτο τμήμα του πευκώνα, κατευθύνοντας το βλέμμα προς την πόλη των Χανίων και το δυτικό ορίζοντα.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστομένης Βαρουδάκης, Γιώργος Βαρουδάκης

Φωτογράφηση: Γιάννης Λουκής, Δημήτρης Καλαποδάς

Τις υπόλοιπες κατοικίες μπορείτε να τις δείτε στο News247.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook