Βαρύς ήταν ο σημερινός χιονιάς στο Ρέθυμνο με το χιόνι να έχει καλύψει από την κορφή του Ψηλορείτη, των Ρεθεμνιώτικων μαδάρων έως και την παραλία του Ρεθύμνου με υψηλό κίνδυνο για ατυχήματα από την ολισθηρότητα των δρόμων τόσο λόγω του χιονιού, όσο και των παγίδων σε σημεία με παγετό.

Σε γενικές γραμμές προβλήματα δεν υπήρξαν δεδομένου ότι τόσο συνεργεία των δήμων όσο και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναλάβει να συντονίζουν την κίνηση σε δύσκολα σημεία του οδικού δικτύου αλλά και προτρέπουν οδηγούς και πεζούς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και φύλαξης. Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, τα μόνα μικροπροβλήματα που δημιουργήθηκαν αφορούσαν καθαρά μέσα στην πόλη και είχαν να κάνουν με απεγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες, κοπή ορισμένων δέντρων που είχαν σπάσει και εμπόδιζαν την κίνηση και τη μεταφορά κάποιων ατόμων που ζήτησαν τη συνδρομή της Υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης στο Ρέθυμνο, κάνει λόγο για μία συντονισμένη ενέργεια ώστε όλοι οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί στον ευρύτερο δήμο χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη βοήθεια τόσο των έξι μηχανημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και με μηχανήματα ιδιωτών. Έκανε λόγο μάλιστα για την αποκλειστική διαχείριση του χιονιά από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Τόσο η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή όσο και ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης ζητούν από τους πολίτες να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις λόγω του ψύχους αλλά και της επικινδυνότητας στους δρόμους από τον παγετό. Σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας η κ. Λιονή καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στα τμήματα Πολιτικής Προστασίας τα οποία θα αναλαμβάνουν ενδεχόμενες μεταφορές.

Μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται η χιονόπτωση στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου με το χιόνι να έχει φτάσει έως και το ένα μέτρο μέσα στα Ανώγεια. Χιονόπτωση η οποία πέφτει ασταμάτητα από χθες στις 03:00 τα ξημερώματα χωρίς διακοπή. Το Κέντρο Υγείας Ανωγείων λειτουργεί κανονικά ενώ όλοι οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοικτοί λόγω των αδιάκοπων προσπαθειών των συνεργείων δήμου και περιφέρειας ώστε να μην αποκλειστεί η ευρύτερη περιοχή και τα χωριά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων Μανώλη Καλλέργη κάτοικοι και κτηνοτρόφοι είχαν προετοιμαστεί από μέρες για τον χιονιά ο οποίος είχε γνωστοποιηθεί από την ΕΜΥ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα που να χρήζουν γενικότερης κινητοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από πλευράς τους οι πολίτες εφοδιάστηκαν με διάθεση και βαριά ρούχα και ξεχύθηκαν στους δρόμους όπου τα παιδιά είχαν την τιμητική τους, μιας και το χιόνι στο Ρέθυμνο και την Κρήτη εμφανίζεται στις πολύ ορεινές περιοχές και σπανίως σε πλατείες και σημεία του αστικού ιστού.

Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά για αύριο Δευτέρα ενώ η κυρίαρχη έκκληση από πλευράς της περιφέρειας και του συντονιστικού είναι να δοθεί μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις σε όλα τα οδικά δίκτυα κύρια, περιφερειακά και αγροτικά.

(φωτο απο anogi.gr)

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook