Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λογιστών Ν Χανίων ενημερώνει τους αγρότες του Νομού ότι σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο ΠΟΛ.1201/28-12-2016  ορίστηκε ποιοι αγρότες (που δεν ήταν υπόχρεοι τήρησης λογιστικών βιβλίων) υποχρεούνται από 1/1/2017 να ενταχθούν στην τήρηση λογιστικών βιβλίων.

Οι προϋποθέσεις σύμφωνα με την προαναφερόμενη εγκύκλιο ορίστηκαν οι εξής:
 
Α) Να είχαν έσοδα στο 2016 πάνω από 15.000 ευρώ (περιλαμβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο) 
ή
Β) Να εισέπραξαν  στο 2016 κάθε είδους επιδότηση άνω των 5.000 ευρώ. Δεν υπολογίζονται όμως στις επιδοτήσεις αυτές, οι αποζημιώσεις που έλαβαν από τον ΕΛΓΑ ή οι ενισχύσεις από το κράτος για τυχόν επενδύσεις. Δυστυχώς όμως λαμβάνεται υπόψη το ποσό των επιδοτήσεων που πράγματι έλαβε ο αγρότης εντός του 2016, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά που ανάγονται σε παλαιότερα έτη (π.χ. 2014, 2015 κλπ), (σ.σ. αυτό δεν συνέβαινε στις προϋποθέσεις της προηγούμενης χρονιάς)

Αν λοιπόν κάποιος αγρότης έχει υπερβεί  έστω και μία από της δύο προαναφερόμενες προϋποθέσεις θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί τον λογιστή του ώστε εμπρόθεσμα να πράξει τα δέοντα ώστε να ενταχθεί  στην τήρηση βιβλίων. Αυτό πρέπει να γίνει πριν τις 15 του Ιανουαρίου ώστε οι λογιστές να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες οι οποίες λήγουν τέλη του Ιανουαρίου 2017. Δυστυχώς τυχόν  καθυστέρηση θα αποφέρει πρόστιμα και συνεπώς πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τους λογιστές σας.  

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για την φορολογία των αγροτών .