Το δημοτικό γηροκομείο Χανίων, φαίνεται ότι είναι δημοτικό, μόνο κατ’ όνομα, αφού ο δήμος δεν προσφέρει οικονομικά για τη λειτουργία του.

Δεν χρηματοδοτείται από τον δήμο αλλά κατά τα άλλα στο όνομα το γηροκομείο είναι δημοτικό! Ο δήμος Χανίων αποφάσισε να μην προσφέρει οικονομικά στη λειτουργία της κοινωνικής αυτής δομής.

Όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων στο οποίο συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του γηροκομείου, η δημοτική αρχή, δια του κ. Βλαχάκη, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το γηροκομείο διαθέτει χρηματικό υπόλοιπο δεν χρειάζεται να επιδοτηθεί από τον δήμο. Ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει θέμα ρευστότητας υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση της τάξεως των 55.000 ευρώ που θα μπορούσε να υπογραφεί.

Αυτό προκάλεσε την κριτική της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι το χρηματικό απόθεμα που έχει το δημοτικό γηροκομείο είναι για την επέκτασή του, όχι για τα λειτουργικά έξοδα.

Γιώργος Κουκλάκης

“Στο δημοτικό γηροκομείο Χανίων υπάρχουν γύρω στα 90 – 95 άτομα στο σύνολο. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι με τις περικοπές που έχουν γίνει έχουν μειωθεί. Μετά από μεγάλες πιέσεις, διεκδικήσαμε και πήραμε καποιους 8μηνίτες οι οποίοι κάποια στιγμή θα φύγουν. Σε μόνιμους υπαλλήλους όμως, έχουν μεγάλη έλλειψη. Να πούμε ότι η διοίκηση έχουμε προχωρήσει στις διαδικασίες νομιμοποίησης των κτιρίων”

Όπως αναφέρθηκε στο Δ.Σ., ο προϋπολογισμός είναι περίπου στα 3.700.000 ευρώ και το 90% προέρχεται από έσοδα του ΕΟΠΥΥ.

Τάσος Βάμβουκας

Με ποιο προσωπικό και με ποια χρηματοδότηση θα λειτουργήσουμε ένα μεγαλύτερο γηροκομείο μετά από επέκταση; Αυτή τη στιγμή το γηροκομείο έχει ένα μεγάλο αποθεματικό που φαίνεται ότι δεν θα του χρειαστεί αφού υπάρχουν ζητήματα ως προς την επέκταση. Αν αλλάξουν οι συνθήκες, αν του χρειαστούν ή αν αποφασίσουμε να κάνουμε επέκταση τότε θα βοηθήσουμε οικονομικά. Τώρα όμως δεν χρειάζονται. Το γηροκομείο είναι δημοτικό, διοικείται από τον δήμο Χανίων. Ποτέ δεν ήταν επιχορηγούμενο μόνο από τον δήμο.

Νάνσυ Αγγελάκη

Επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δημοτικού γηροκομείου σε σχέση με την κοινωνική πολιτική του δήμου κατά 8-10% του προυπολογισμού του. Τουλάχιστον αυτό το ποσοστό περιμέναμε να επιχορηγηθεί από τον δήμο. Δεν συμφωνούμε ως προς το σκέλος της μη επιχορήγησης των δράσεών του. 

Άρης Παπαδογιάννης

Δεν μπορώ να ακούω ότι επειδή του δημοτικό γηροκομείο έχει αποθεματικό δεν θα επιχορηγηθεί από τον δήμο. Είναι υποχρέωση του δήμου. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος στόχος του γηροκομείου και αυτός είναι η επέκτασή του με την κατασκευή νέας πτέρυγας. Το δεν θα χρειαστούμε και αν χρειαστούμε θα επιδοτήσουμε είναι απαράδεκτο. 

Γιάννης Σαρρής

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών του δημοτικού γηροκομείου και δεν μπορουν να φιλοξενηθούν σε αυτό. Ο πρώτος λόγος είναι ο χώρος και η ανάγκη επέκτασης και το δεύτερο και πολύ βασικό είναι ότι πάνω από το 90% των τροφίμων είναι περιτπώσεις ανιάτων. Ποια είναι η περιουσία του γηροκομείου; Πρέπει να αξιοποιηθει η περιουσία αυτή ώστε να προχωρήσει στην παροχή επιπλέον υπηρεσιών στους δημότες. Επιπλέον, πρέπει να μπουν κάμερες στους χώρους

Νίκος Παπαντωνάκης

Το γηροκομείο έχει περίσσευμα για συγκεκριμένο λόγο, έχουν δοθεί για να γίνει επέκταση νέας πτέρυγας όχι για τις λειτουργικές δαπάνες. Δεν μπορεί να λέγεται δημοτικό γηροκομείο μια δομή που δεν χρηματοδοτείται από τον δήμο. Με αυτό που είπε ο δήμαρχος απεμπολεί το όραμα της επέκτασης

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook