Ο χιονιάς «Αριάδνη» που προκάλεσε πολλά προβλήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα υποχωρεί από σήμερα, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, σήμερα αναμένεται λιακάδα που θα δώσει ανάσα ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα από το κύμα της κακοκαιρίας.

Όπως γράφει στο προσωπικό του blog «Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί την κακοκαιρία στην περιοχή μας αναμένεται να κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι, σταδιακά, σχεδόν σε όλη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια που θα δώσει ανάσα στις αποκλεισμένες από το βαρύ χιονιά περιοχές και τους κατοίκους τους. Κατά τα άλλα, το πρωί ο παγετός θα είναι παρών και οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.

Την Παρασκευή (13/1) η στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΔ θα φέρει άνοδο της θερμοκρασίας και αρκετή συννεφιά κυρίως στα Δ. Ελλάδα. Μάλιστα δεν αποκλείεται στα ΒΔ να σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

Το Σάββατο (14/1) στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένονται τοπικές βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην Ήπειρο και κυρίως στη Δ. Μακεδονία ίσως χιονίσει και στα ημιορεινά. Όσο για τη συνέχεια, αλκυονίδες δεν φαίνονται στο ορίζοντα…»

Χθες στο επίκεντρο του χιονιά βρέθηκαν Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία, Ανατολική Στερεά και Θεσσαλία, όπου η πυκνή χιονόπτωση ακόμα και μέσα στις πόλεις, δημιούργησε αρκετά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως το ύψος του χιονιού στα Γιάννενα έφτασε τους 50 πόντους και στην Λάρισα τους 30. Σκεπασμένη από το χιόνι είναι η Λαμία, ενώ Καβάλα και Δράμα βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης εν μέσω χιονοθύελλας που προκάλεσε πολλά προβλήματα. Στην Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα παραμένουν ενώ από χιόνι είναι καλυμμένος ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και όλα τα χωριά της περιοχής. Στον Έβρο οι περισσότεροι δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το πυκνό χιόνι έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κύμη όπου μέσα στον οικισμό, το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν δημιούργησαν πάγο.

Επαναηλεκτροδοτούνται σταδιακά από τις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.

Ηλεκτροδοτήθηκαν κατ’ αρχάς η Χώρα Σκοπέλου και το Πατητήρι της Αλοννήσου και γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθεί ρεύμα και στις υπόλοιπες περιοχές των δύο νησιών.

Ντόμινο ακινητοποιήσεων αμαξοστοιχιών στο δίκτυο του ΟΣΕ προκάλεσε ο πολύωρος εγκλωβισμός ενός τρένου με 300 επιβάτες στο Δομοκό. Το συγκεκριμένο Intercity που έκανε δρομολόγιο προς την Αθήνα ακινητοποιήθηκε κοντά στο Δομοκό. Τελικά κινούμενο εξαιρετικά αργά σε τμήμα του δικτύου με μονή γραμμή, έφτασε στο Λιανοκλάδι λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η υπερκατανάλωση και οι διαρροές από σπασμένα υδρόμετρα και σωληνώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Τούμπα, Χαρίλαου, Παπαναστασίου, Μπότσαρη, περιοχή Θεαγενείου και Καυταντζόγλου είναι κάποιες από τις περιοχές που έχουν μείνει χωρίς νερό.

Επιχειρείται άμεσα περαιτέρω ενίσχυση των δεξαμενών μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης και της Αραβησσού. Συνιστάται στους καταναλωτές περιορισμένη κατά το δυνατόν κατανάλωση μέχρι αύριο το πρωί.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook