Την ανάγκη να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση για την καταγραφή των ζημιών σε επίπεδο νομού και να γίνεται σε επίπεδο καλλιέργειας, επισημαίνουν σε επιστολή τους οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Π. Ρουμάτων και Μεσκλών.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Βουλευτές:

“Τα χωριά μας βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Δήμου Πλατανιά Χανίων και σε υψόμετρο άνω των 450μ. Η κύρια δραστηριότητα των κατοίκων τους είναι η αγροτική παραγωγή και συγκεκριμένα η ελαιοκαλλιέργεια , η καστανοκαλλιέργεια καθώς και η κτηνοτροφία. Στα χωριά μας καλλιεργούνται 150.000 ελαιόδεντρα( 80% ποικιλίας Τσουνάτη), 3000 καστανιές και εκτρέφονται περίπου 10.000 αιγοπρόβατα. Λόγο της γεωγραφίας  του υψομέτρου αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής ο βαθμός δυσκολίας για να υπάρχει παραγωγή είναι μεγάλος. Ιδιαίτερα επειδή καλλιεργείτε η ποικιλία ΤΣΟΥΝΑΤΗ Ελιά και μαζεύεται με δίχτυα μόνιμης στρώσης ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται καν δηλώσεις ζημιάς όταν αυτές γίνονται και ποτέ δεν αποζημιώνει την ποικιλία αυτή ενώ συγχρόνως ζητεί από τους παραγωγούς ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.     Οι παραγωγοί των χωριών μας κάθε χρόνο ασφαλίζουν το αγροτικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ και αποδίδουν χιλιάδες ευρώ  στα ασφάλιστρα. Κάθε χρόνο οι απώλειες στα εισοδήματα αλλά  στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο των παραγωγών λόγο των καιρικών συνθηκών είναι μεγάλες χωρίς όμως ποτέ να έχουν αποζημιωθεί. 

Αυτό οφείλεται στο ότι βασική προϋπόθεση προκειμένου να τύχουν οι αγρότες ένταξης σε πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών (ΚΟΕ/ΠΣΕΑ), πρέπει να υπάρχει καταστροφή σε ποσοστό ύφους 30% και πάνω σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομός) .
Όπως αντιλαμβάνεσθε αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια στο εύρος ενός νομού, με δεδομένη την ανομοιομορφία που υπάρχει μεταξύ πεδινών και ορεινών περιοχών.

Ο Αγρ. Συν. Π. Ρουμάτων  και ο Αγρ.Συν. Μεσκλών που ιδρύθηκαν  με απώτερο σκοπό την νόμιμη και δίκαιη εκπροσώπηση των νόμιμων συμφερόντων  των παραγωγών τους ζητάμε την ένταξη των παραγωγών μας σε προγράμματα αποζημίωσης και αποκατάστασης ζημιών και προτείνουμε  η ευρύτερη περιοχή στην οποία θα καταμετράτε η ζημιά να είναι σε επίπεδο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας, όπως άλλωστε ο ισχύων κανονισμός  (Φ.Ε.Κ. 628/Β΄/9-04-2008, αρθρ.4 παρ.2), καθορίζει την έννοια της ευρύτερης περιοχής π.χ. ζώνη, πρόταση που ξανάγινε από το έγγραφο του Δήμου Πλατανιά με αρ. Πρωτ:  1099-  25/1/2016.  Να υπάρξει αλλαγή στην νομοθετική αυτή ρύθμιση από την καταγραφή ζημιάς   σε επίπεδο   Νομού , να γίνει είτε σε επίπεδο ζώνης μιας καλλιέργειας, είτε σε επίπεδο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ σε ότι αφορά την αποζημίωση της παραγωγής  της ποικιλίας ΤΣΟΥΝΑΤΗΣ από ακραία καιρικά φαινόμενα .

Με τιμή                                                       Με τιμή                  
Ο Πρόεδρος  Α.Γ.Σ Π.ΡΟΥΜΑΤΩΝ                Ο Πρόεδρος Α.Γ.Σ Μεσκλών
Γεώργιος Εμμ Μοτάκης                                Μανούσος Βουλγαράκης”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook