Με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα στη στελέχωση και λειτουργία των Νοσοκομείων Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Κρήτης, τα οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και στις απαιτήσεις που προκύπτουν εξαιτίας κυρίως της έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα εκρηκτική είναι η κατάσταση  στα τμήματα επειγόντων περιστατικών  των νοσοκομείων της Κρήτης.

Ειδικότερα για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο το τμήμα επειγόντων περιστατικών , παρά το γεγονός ότι εφημερεύει μέρα παρά μέρα και παρά την υψηλή επισκεψιμότητα του, δεν λειτουργεί αυτόνομα, με αποτέλεσμα οι γιατροί των ειδικοτήτων να εφημερεύουν και στα ΤΕΠ αλλά και στις κλινικές τους.

Επιπλέον, 1 νοσηλεύτρια καλύπτει τα 2-3 Ιατρεία ενώ υποστελεχωμένο είναι και το ακτινολογικό τμήμα.

Αναφορικά με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο είναι επιφορτισμένο και με την κάλυψη τριτοβάθμιων περιστατικών για τα νησιά του ανατολικού αιγαίου, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, στις εφημερίες προκειμένου να λειτουργήσει το τμήμα επειγόντων περιστατικών ζητείται κάλυψη από γιατρούς κλινικών ενώ συχνά παρατηρείται και έλλειψη αναλωσίμων καθημερινής χρήσης. Ειδικότερα, οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 647, πράγμα που σημαίνει ότι ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 40-50 ασθενείς.

Το νοσοκομείο Χανίων, παρότι εφημερεύει κάθε μέρα  έχει επίσης τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό.

Το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, παρότι επίσης εφημερεύει κάθε μέρα δεν υφίσταται ως αυτόνομο τμήμα. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και πολίτες στις περισσότερες εφημερίες νύκτας υπάρχει μόνο ένα άτομο , όταν μάλιστα είναι υπαρκτά σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

Δραματικές είναι οι συνθήκες και στο νοσοκομείο Ιεράπετρας όπου η κάλυψη της απογευματινή βάρδιας γίνεται από 2 άτομα και της νυκτερινής βάρδιας από ένα, όταν μάλιστα λόγω του παλιού και ελλιπούς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δεκάδες ασθενείς αναγκάζονται να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να κάνουν μια εξέταση.

Επιπλέον, το νοσοκομείο Ρεθύμνου, που καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού είναι επίσης υποστελεχωμένο  .

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα , σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό από τις 87 οργανικές θέσεις, σήμερα υπηρετούν 62 Ιατροί, ενώ από τις 53 οργανικές θέσεις των ειδικευόμενων υπηρετούν συνολικά 34 άτομα.

Παράλληλα, από τις 236 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν 187 νοσηλευτές ενώ σε ότι αφορά το διοικητικό και λοιπό προσωπικό από τις 82 οργανικές θέσεις σήμερα υπηρετούν συνολικά 58 άτομα.

Επιπλέον, η έλλειψη της ειδικότητας του ενδοκρινολόγου αναγκάζει χιλιάδες ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλο νομό προκειμένου να διενεργήσουν τις εξετάσεις τους ενώ μέσος όρος αναμονής για ραντεβού ασθενή με το οφθαλμολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου αγγίζει τους 6 μήνες.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το ανησυχητικό γεγονός ότι στο σύνολο του νησιού περίπου 15 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι αυτή τη στιγμή μη διαθέσιμα, εξαιτίας της έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού για να λειτουργήσουν.

Με βάση τα παραπάνω και

επειδή οι πολίτες νιώθουν οργή και αγανάκτηση από τις φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ.

Επειδή αναπάντητες παραμένουν οι υπ. αριθμ. 1626/30-11-16 και 8045/08-09-16 ερωτήσεις για την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου Ρεθύμνου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και

πειδή πανελλαδικά από τον Ιανουάριο του 2015 έως το Σεπτέμβρη του 2016 έχουν αποχωρήσει πάνω από 7.000 υγειονομικοί υπάλληλοι πανελλαδικά.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε άμεσα να προβείτε προκειμένου να στελεχωθούν περαιτέρω τα Νοσοκομεία της Κρήτης και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία τους;

Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για ένα οργανωμένο και λειτουργικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook