Η Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού της Προγράμματος οργανώνει κύκλους διαλέξεων με προσκλημένους διακεκριμένους ομιλητές από τον ακαδημαϊκό αλλά και ευρύτερο χώρο.

H θεματική των διαλέξεων υποστηρίζει τις δύο κατευθύνσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος 

α. "Τουρισμός, Πολιτισμός και Μεσογειακός χώρος: Συγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις"

β. "Ολοκληρωμένη προστασία ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος με προηγμένες τεχνολογίες και υλικά". 

Οι διαλέξεις είναι ανοικτές στο κοινό και πραγματοποιούνται σε χώρους του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι ακριβείς χώροι ανακοινώνονται προσεχώς, ανά διάλεξη.

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου ώρα 18.00 (Α2 Ξύλινο Αμφιθέατρο)  θα μιλήσει ο κ. Άλκης Πρέπης, Καθηγητής  Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα  «Επανάχρηση βιομηχανικών κτηρίων και ανάπλαση του αστικού ιστού» με αναφορά σε ελληνικά και διεθνή παραδείγματα.
Στη διάλεξή του θα αναφερθεί: 

1) στη μετατροπή του εργοστάσιου αεριόφωτος Αθηνών σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο και η αντανάκλαση των παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή

2) Grand Moulins de Pantin, Paris: μετατροπή των μεγάλων αλευρόμυλων σε κτήρια γραφείων με ανάπλαση της περιοχής

3) Rive Gauche Project, Paris –  μεταμόρφωση της αριστερής όχθης του Σηκουάνα: ανάπλαση του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού Austerlitz, νέα οικιστικά κτήρια στην εγκαταλειμμένη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού και δίπλα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ένταξη της πανεπιστημιούπολης του Paris – Diderot (σε νέα κτήρια και) σε παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, νέα αρχιτεκτονική σχολή με επανάχρηση βιομηχανικού κτηρίου.