“Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου” ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στους χώρους του Μουσείου Τυπογραφίας, στο ΒΙΟ.ΠΑ.

Η εκδήλωση, έγινε στο πλαίσιο δράσης του παγκρήτιου Περιφερειακού Δικτύου Πολιτιστικών Θεμάτων  που διοργανώνει η  ΔΔΕ   Χανίων  –  διά της  Υπεύθυνης Σχολικών  Δραστηριοτήτων-  σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφιστικής  της  Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας και το Μουσείο Τυπογραφίας.

Αφορμή για την υλοποίηση του Δικτύου στάθηκε η διεξαγωγή του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών   Μουσείων Τυπογραφίας  (Association  of  European  Printing  Museums) που θα γίνει τον Μάιο στο Μουσείο Τυπογραφίας στα   Χανιά, όπου και θα παρουσιαστούν οι δράσεις των συμμετεχόντων σχολείων, όπως επεσήμανε η Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας Έλια Κουμή.
Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αρετή Μαρματάκη, τόνισε πως  στο  Δίκτυο συμμετέχουν 14 Λύκεια από όλη την Κρήτη και οι 4 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού. 

Αναλυτικότερα, κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος οι μαθητές της Κρήτης θα γνωρίσουν τη βυζαντινή γραφή μέσα από την απαράμιλλη ελληνική γραμματοσειρά Grecsduroi. Οι μαθητές θα εντοπίσουν χώρους στις πόλεις και στα χωριά της Κρήτης και,  σε συνεννόηση με τους   ιδιοκτήτες/δημοτικές   αρχές,   θα   κολλήσουν   δίστιχα   τα   οποία   θα   έχουν   προετοιμάσει   οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής και θα έχουν σταλεί (ως pdf αρχεία) για να εκτυπωθούν στοκάθε  Λύκειο   και   να   κοπούν   τα   γράμματα   από   τους μαθητές.   Οι   σπουδαστές   του   Τμήματος Γραφιστικής θα επιλέξουν και θα στοιχειοθετήσουν δίστιχα από τα κείμενα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου με την εν λόγω γραφή, που θα ταιριάζουν στις διαστάσεις των επιλεγμένων χώρων. Οι μαθητές θα διακοσμήσουν κάποιο χώρο και στο σχολείο τους με αυτά, κατασκευάζοντάς τα μεποικίλα υλικά  (χαρτόνι, φελιζόλ, ξύλο, πλέξιγκλας κ.ά.), προβάλλοντας τα δίστιχα με προβολέα πάνω σε τοίχο του σχολείου ή σε κάποιο τοπικό μνημείο.  Στόχος είναι να ανθίσει σε όλη την Κρήτη την 1η εβδομάδα του Μαΐου 2017 η ποίηση και η καλλιγραφία που γεννήθηκε στους κόλπους της.

Ο καθηγητής Γιώργος Ματθιόπουλος στο  Τμήμα   Γραφιστικής  (Κατεύθυνση   Γραφιστικής   και   Κατεύθυνση   Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών) ΑΤΕΙ Αθήνας έκανε μια  ιστορική αναδρομή στην ιστορία της γραφής και της  τυπογραφίας καθώς και στην συμβολή των Κρητών τυπογράφων στη γέννηση της ελληνικής τυπογραφίας.

Για την “Ιστορία της Τέχνης του Δρόμου” μίλησαν οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου Όλγα Βερυκάκη, Αντώνη Καμπουρπαρίση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα γκράφιτι δεν αποτελούν φαινόμενο του σύγχρονου κόσμου. Αντίθετα, έχουν ιστορία 3.000 χρόνων, όσο και η γραφή.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας  Γιάννης Γαρεδάκης, στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ευχή, η πολιτιστική αυτή συνεργασία  που πρόκειται να απλωθεί σε όλη την Κρήτη, να έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στ. Ζερβάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, σημείωσε πως «Πολιτισμός είναι το μοναδικό όπλο που μας έχει μείνει…». 

Από την πλευρά του, σε παρέμβαση του, το μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης, Γιώργος Αυγέρος ανέφερε πως η περίπτωση αυτής της πολιτιστικής συνεργασίας ήταν σαν «θεία προοικονομία» καθώς αυτό το διάστημα υπάρχει ένα « κυνήγι μαγισσών  για τα γκράφιτι». Στο ίδιο πνεύμα και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήμου Χανίων Βαρβάρα Περράκη τόνισε πως αυτή η διοργάνωση ήταν μια «ευτυχής συγκυρία». 
Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας  και Εργαστήρι με θέμα “Τεχνικές εφαρμογής της γραμματοσειράς Grec du Roi στην Τέχνη του Δρόμου”  από τους Μαρία Βαρδή  ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, Ολγα Μπιτσάκη – Ειρήνη Σπαντιδάκη – Ιωάννη Σταυγιαννουδάκη Ομάδα Σπουδαστών Τυποτρόπιον-ΑΤΕΙ Αθήνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook