Τρεις παγετώνες των Ιμαλαΐων έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα τα τελευταία σαράντα χρόνια, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ οι δυο απο αυτούς, που βρίσκονται σε υγρές περιοχές και σε χαμηλά υψόμετρα στο κεντρικό και δυτικό Νεπάλ, μπορεί να εξαφανιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Reuters.

Το άρθρο προβλέπει επίσης ότι η ροή των νερών στα ποτάμια κατά μήκος της Νότιας Ασίας «θα μειωθεί τελικά, δημιουργώντας εκτεταμένη έλλειψη νερού».

Χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης της θέσεως της Γης, οι επιστήμονες ισχυρίζονται οτι η συρρίκνωση των δυο παγετώνων, του Yala και του AX010 στο δυτικό Νεπάλ, έχει επιταχυνθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, συγκριτικά με το 1970 και το 1980.

«Ο Yala και ο AX θα εξαφανιστούν σύντομα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς το πότε. Για να μάθουμε πότε θα γίνει αυτό πρέπει να υπολογίσουμε με διαφορετικό μοντέλο προσομοιωτή, αλλά αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει», σημειώνει ο καθηγητής Koji Fujita.

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων είναι ανάμεσα στους ταχύτερα συρρικνούμενους παγετώνες παγκοσμίως, εξαιτίας των επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, κι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε έλλειψη νερού για εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι εξαρτώνται από μεγάλα ποτάμια που προέρχονται από παγετώνες, στην Κίνα, την Ινδία και το Νεπάλ. Πέρα από τις επικείμενες πλημμύρες που θα προκληθούν με την κατάρρευση των παγετωνικών λιμνών κάτω από τη διόγκωσή τους, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των νερών των μεγάλων ποταμών της περιοχής, η οποία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook