Ο ιταλός συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι απέκτησε ισχυρό προβάδισμα σήμερα κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπειτα από μια συμφωνία συνασπισμού με τους φιλελευθέρους, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου:

Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani) 274

Τζιάνι Πιτέλα (Gianni Pitella) 183

Έλγκα Στίβενς (Helga Stevens) 77

Ζαν Λαμπερτ (Jean Lamberts) 56

Ελεονόρα Φορέντζα (Eleonora Forenza) 50

Λαουρέντιου Ρεμπέγκα (Laurentiu Rebega) 43

Συνολικές έγκυρες ψήφοι του πρώτου γύρου: 683

Ο Ταγιάνι, πρώην συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 751 βουλευτών είτε να κερδίσει τον τέταρτο γύρο εναντίον του επόμενου σε ψήφους υποψηφίου.

“Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Φέρχοφστατ”
Νωρίτερα, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του υποψήφιου Αντόνιο Ταγιάνι​.

«Εδώ και λίγα λεπτά, ο κ. Φέρχοφστατ μου ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητα που είχε προηγουμένως αναγγείλει», ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς προς το Ημικύκλιο στο Στρασβούργο.

«Το ALDE και το PPE σχημάτισαν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανακοίνωσαν οι δύο ευρωομάδες στο Twitter.

«Το PPE ωθούσε πάντα προς μία προσέγγιση που θα βασίζεται στη συνεργασία . Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή αυτή. Καλούμε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν μαζί μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

 «Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της Ενωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφστατ.«Με τον Τραμπ, με τον Πούτιν, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είναι κρίσιμο να συνεργασθούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ενωση», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ALDE.

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου 

Τα ονόματα των υποψηφίων για την ανάληψη της προεδρίας του ΕΚ ανακοίνωσε επίσημα το πρωί ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Οι έξι πλέον υποψήφιοι είναι οι Eleonora Forenza (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ιταλία), Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο),Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία), Laurențiu Rebega (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ρουμανία), Helga Stevens (ΕΣΜ, Βέλγιο) και Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία).

Η εκλογή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινά με τις σύντομες παρουσιάσεις όλων των υποψηφίων. Θα ακολουθήσουν οι γύροι των μυστικών ψηφοφοριών (από ένας έως τέσσερις το μέγιστο) των οποίων θα προεδρεύσει ο απερχόμενος Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς. 

Στις 12:30 θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, στις 16:00 τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, στις 20:00 τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου και στις 22:00 τα αποτελέσματα του τέταρτου γύρου.

Υποψηφιότητα μπορεί να βάλει κάθε ευρωβουλευτής που έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον του 5% του συνόλου των ευρωβουλευτών (τουλάχιστον 38 ευρωβουλευτές). Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται Πρόεδρος.

Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται. Εάν δεν υπάρξει νικητής μετά από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι υποψήφιοι ή καινούργιοι μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά εάν είναι απαραίτητο. Νέες υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν πριν την έναρξη του δεύτερου ή του τρίτου γύρου ψηφοφορίας. Ο τέταρτος και τελευταίος γύρος θα γίνει, αν δεν υπάρξει νικητής μετά το πέρας του τρίτου γύρου, μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο.

Στον τέταρτο γύρο ο νικητής εκλέγεται με απλή πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοπαλία, ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος ανακηρύσσεται νικητής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook