Την Δευτέρα 16-01-2017 ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γεώργιος Τερζάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του με πολλή χαρά, τους μαθητές και τις μαθήτριες που επιλέχτηκαν από τις σχολικές μονάδες της ΠΔΕ Κρήτης να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, τις συνοδούς εκπαιδευτικούς της ελληνικής αποστολής καθώς και τους γονείς των μαθητών/τριών.

Στη συνάντηση αυτή ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες από 18 Γενικά Λύκεια της Κρήτης για αυτή τους την επιτυχία στο γραπτό διαγωνισμό Euroscola και τους ευχήθηκε να απολαύσουν το ταξίδι και την ευκαιρία να ζήσουν μια ημέρα σαν ευρωβουλευτές.

Η επίσκεψη αυτή- στο πλαίσιο της Ημερίδας Euroscola είναι μια μοναδική ευκαιρία που δίνεται στους νέους και τις νέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που βοηθάει στην προσέγγιση, στην κατανόηση των προβλημάτων του άλλου, των απόψεών του, των προσδοκιών του και στην αποδοχή μίας διαφορετικής παράδοσης και νοοτροπίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες από το Ηράκλειο: Μπροκαλάκη- Γούναρη Αικατερίνη (Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου), Σεγρεδάκης Εμμανουήλ (ΓΕΛ Αρχανών), Μαυραγάκη Βασιλική- Ραφαέλλα (7ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Καλαϊτζάκη Ειρήνη- Ελένη (ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού), Καλαϊτζάκη Αγγελική (ΓΕΛ Τυμπακίου), Προμπονα Μαρία (7ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Χασουράκης Παναγιώτης (13ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Τσιγγερλιώτη Αναστασία (ΓΕΛ Αρχανών), Αντωνάκης Χαράλαμπος (2ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Τσακουντάκης Αντώνιος (8ο ΓΕΛ Ηρακλείου), από το Λασίθι: Παπαδάκη Μαριγιάννα (2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Πετάση Μαρία (2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Τσικριτζάκης Ιωάννης (1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Μαρκάκη Ειρήνη (2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου), Περράκη Μαριλένα (ΓΕΛ Σητείας), από το Ρέθυμνο: Νταγιαντά Θηρεσία (ΓΕΛ Ανωγείων), Ανδριαδάκη Ασημένια (ΓΕΛ Ανωγείων) και Μπουτζούκα Φωτεινή (2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου) και από τα Χανιά: Κανακάκης Ανδρέας (ΓΕΛ Ακρωτηρίου), Παρασκάκης Νικόλαος (3ο ΓΕΛ Χανίων), Παπαγεωργίου Γεώργιος (Μουσικό Σχολείο Θερίσου), Μανωλάκη Κορνηλία (4ο ΓΕΛ Χανίων), Μαργαριτάκη Σταυρούλα (4ο ΓΕΛ Χανίων) και Σταγάκη Μαριάννα (4ο ΓΕΛ Χανίων).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί- Ξενικάκη Ιωάννα (ΓΕΛ Αρχανών) - Μικράκη Κατερίνα (2ο ΓΕΛ Ηρακλείου) και οι γονείς- κηδεμόνες των συμμετεχόντων ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της επίσκεψης, το θεσμό του Euroscola και τις συνεδριάσεις που θα λάβουν χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την υπεύθυνη για τη διοργάνωση του διαγωνισμού στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης κα Πιταροκοίλη Στέλλα και την εκπαιδευτικό ΠΕ02 Παπαδάκη Πένυ, η οποία ήταν αρχηγός της περσινής αποστολής Euroscola της ΠΔΕ Κρήτης.

Ευχόμαστε στους νέους και στις νέες μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται με τον καλύτερο τρόπο, να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες και να συνειδητοποιήσουν την αξία της προσωπικής ευθύνης για την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών προκειμένου να συν-διαμορφώσουν μια νέα Ευρώπη, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη.