Μετά τη Σύνοδο Κορυφής που σε πρώτη φάση «καθησύχασε» τις αγορές για την Ελλάδα, ή αν μη τι άλλο για χρεοκοπία της χώρας, τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε άλλους δύο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, την Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η κρίση χρέους κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί.

Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ιταλία, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζούλιο Τρεμόντι, την ώρα που η ιταλική οικονομία δέχεται άγρια επίθεση από τις αγορές.

Τα spreads της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρωζώνης και μέλους της G7 βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά (από την υιοθέτηση του ευρώ), με τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας να έχουν ανέλθει στο 6,45% και 6,13%, αντίστοιχα, επιστρέφοντας στα προ της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος εποχής.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στη σύσκεψη της λεγόμενης επιτροπής οικονομικής σταθερότητας -στην οποία συμμετέχουν η διοίκηση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, η διοίκηση της Τράπεζας της Ιταλίας και η Κανονιστική Αρχή της αγοράς των ασφαλειών.

Σήμερα αναμένεται να μιλήσει στο ιταλικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με θέμα την οικονομία. Ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να πάρει το θέμα πάνω του, να τονίσει το πόσο ισχυρή παραμένει η ιταλική οικονομία και να προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές και τους κερδοσκόπους που προφανώς ανακάλυψαν τον επόμενο «αδύναμο κρίκο» της Ευρώπης.

Από την άλλη, η Κομισιόν, με χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Σαντάλ Χιούζ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πάνω στο τραπέζι για ένταξη της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης», διαψεύδοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων 24ώρων.

Ειδικοί αναλυτές, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, διαφωνούν έντονα με τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, όπως οι Μπαρόζο και Ρομπάι, ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό και επιμένουν σε συντονισμένη πολιτική και όχι αποσπασματικές λύσεις σαν αυτές που πρότειναν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, μάλιστα ανέβαλε τις διακοπές του προκειμένου να αναχαιτίσει την κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος των ομολόγων της χώρας του, ενώ έχει ήδη προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα δυναμική στην όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις εκλογές.

Και ενώ τα spreads σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα για τα ιταλικά δεδομένα ύψη, έντονη είναι η φημολογία ότι η Ιταλία θα ακυρώσει τις επερχόμενες δημοπρασίες ομολόγων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, παρότι επίσημα αυτές οι φήμες διαψεύδονται.

Παράλληλα, έχει προκύψει σημαντικό θέμα με τη συμμετοχή της Ιταλίας πρωτίστως, αλλά και της Ισπανίας για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, καθώς τα επιτόκια με τα οποία καλούνται να δανείσουν την Ελλάδα είναι χαμηλότερα από αυτά με τα οποία δανείζονται οι ίδιες.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι αγορές δεν πείστηκαν ούτε με το ελληνικό πακέτο διάσωσης, αλλά ούτε και με τη χθεσινή συμφωνία στις ΗΠΑ για αύξηση του ορίου δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους, καθώς τα Χρηματιστήρια συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες που παραπέμπουν σε μία νέα κρίση.

Παρά τη συμφωνία στις ΗΠΑ, η Wall Street κατέγραψε απώλειες, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχώρησε χθες κατά 3,25%, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook