Στην άνοδο της ανεργίας και την αύξηση της υποαπασχόλησης,αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς την ΥπουργόΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Έφη Αχτσιόγλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Στοιχεία για την ανεργία και  τη μισθωτή εργασία  παρουσιάζει ο ΟΑΕΔ και το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»,αντίστοιχα.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφτηκαν 2.500 λιγότεροι εγγεγραμμένοι άνεργοι από τον Νοέμβριο του 2016 ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά 5,1%,  αύξηση του μέσου όρου των μικτών μηναίων αποδοχών κατά  9,34%,  και αύξηση των επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς κατά 4,89%.

Μετά από προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων, διαπιστώνεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αναζητούντες εργασία κατά το ανωτέρω διάστημα, μειώθηκαν σε ποσοστό 0,28%. Οι μη αναζητούντες εργασία όμως αυξήθηκαν σε ποσοστό 5,75%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2016, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων,  παρουσιάζει αύξηση σε ποσοστό 56,02% έναντι του Νοεμβρίου του 2016.

Στην Κρήτη, οι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν 39.342, ενώ τον Νοέμβριο ήταν 38.320. Ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αναφέρει σε τοπική εφημερίδα πως στα στοιχεία του ΟΑΕΔ δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι εργάζονται μεν αλλά κάνουν μονάχα δύο μεροκάματα τη βδομάδα ή εργάζονται πέντε μέρες το μήνα. Θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά δε λαμβάνουν μισθό που θα μπορέσει να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην. Παράλληλα, υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι και δεν χρησιμοποιούν πλέον κάρτα ανεργίας. «Στην ανεργία υπάρχει μία σταθερή και ίσως ανοδική τάση. Δεν ανοίγουν νέες δουλειές, νέες επιχειρήσεις, αντίθετα έχουμε λουκέτα στην αγορά, άρα αυξάνεται η ανεργία», τονίζει.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρόκειται για δυσμενή εξέλιξη και όχι για θετική όπως θέλει να την παρουσιάζει το Υπουργείο Εργασίας. Η υποτιθέμενη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου  δεν προκύπτει από νέες θέσεις στην αγορά εργασίας αλλά συμβαίνει λόγω των λουκέτων σε επιχειρήσεις.Η Κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική της πολιτική στη διαχείριση της ανεργίας,  η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η επιδείνωση των δεικτών της ανεργίας και η πτωτική πορεία κάθε οικονομικής δραστηριότητας, είναι  αποτέλεσμα όχι μόνο της ανικανότητας της  Κυβέρνησης να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης, αλλά και της εμμονής της να νομοθετεί διαρκώς νέους έμμεσους και άμεσους φόρους και να υποσκάπτει οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια και  επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.Ποια είναι η εθνική σας στρατηγική και ποια συγκεκριμένα νέα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για  να αντιμετωπίσετε και να καταπολεμήσετε το δραματικό  πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας;

2. Είναι στα σχέδιά σας νομοθετικές πρωτοβουλίες στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook