Με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοιν.Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά πληροφορίες για τη φορολογική-ασφαλιστική αντιμετώπιση μισθωτών και επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν και μικρά αγροτικά εισοδήματα

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, με το νέο νόμο 4387/16 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι έχουν και αγροτικά εισοδήματα από παραγωγή ή και ενισχύσεις, εφεξής καλούνται να καταβάλλουν πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το φορολογητέο εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα.

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι τα συναρμόδια Υπουργεία προσανατολίζονται σε θέσπιση κατώτερου ποσού ασφάλισης για τα αγροτικά εισοδήματα, ύψους ενενήντα ευρώ μηνιαίως (για το 2017), ανεξάρτητα από το ύψος των αγροτικών εισοδημάτων και ανεξάρτητα από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν ως επαγγελματίες ή ως μισθωτοί.

Επειδή τα ανωτέρω αφορούν την πλειονότητα των εργαζόμενων  και αυτοαπασχολούμενων , οι οποίοι πέρα από τα εισοδήματα τους έχουν και ένα μικρό γεωργικό εισόδημα.

Ερωτάσθε κ. κ Υπουργοί:

Ισχύουν τα παραπάνω δημοσιεύματα για επιβολή πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών για την αγροτική δραστηριότητα, σύμφωνα με το φορολογητέο εισόδημα από αυτή, για τους ήδη ασφαλισμένους μισθωτούς ή επαγγελματίες;

Σε αυτή τη περίπτωση, το κατώτερο πλαφόν θα εφαρμοστεί αυτοτελώς για τα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν στο αγροτικό εισόδημα ή αυτό καλύπτεται από τις ήδη καταβαλλόμενες εισφορές λόγω μισθωτής εργασίας ή και αυτοαπασχόλησης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook