«Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν περιλαμβάνεται η κρητική σουλτανίνα στον κατάλογο προϊόντων προς έγκριση για την καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων από το έτος 2017 και εντεύθεν;» ερώτα σε κοινοβουλευτική παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο Γραμματέας της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του «ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε στις Βρυξέλλες προς έγκριση κατάλογο προϊόντων για καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων από το έτος 2017, σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων της Κρήτης, ουδέποτε εκλήθησαν για να καταθέσουν σχετικές προτάσεις πριν την εκπόνηση της πρότασης. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, ήταν να μην συμπεριλαμβάνεται η κρητική σταφίδα, προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης με τεράστια ζήτηση στο εξωτερικό, στα επιδοτούμενα προϊόντα και καλλιέργειες».

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) του 2015, προέβλεπε περαιτέρω στήριξη με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, κάποιων αγροτικών προϊόντων που είναι πιο ευπαθή από άλλα, ενώ με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017, θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλα προϊόντα, γεγονός που αναμενόταν από τους παραγωγούς της Κρήτης ώστε να διεκδικήσουν την πολυπόθητη ενίσχυση».

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αλλαγές που έχει γνωστοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017 στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σε ό,τι αφορά τα ποσά ενίσχυσης ανά καλλιέργεια, αναφέρει «ΣΤΑΦΙΔΑ 5.000.000 ευρώ», ενώ, σύμφωνα με τους αμπελουργούς της Κρήτης, εννοεί την κορινθιακή σταφίδα και όχι την κρητική σουλτανίνα.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «σύμφωνα με τους παραγωγούς, ο φάκελος του Υπουργείου, εκτός από τους σταφιδοπαραγωγούς δε συμπεριλαμβάνει ούτε τους ελαιοπαραγωγούς, ούτε γενικότερα τους αγρότες της Κρήτης, όπως για παράδειγμα την ένταξη των κηπευτικών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.ά.»

Τέλος ο Γραμματέας της ΝΔ ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

«1. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν περιλαμβάνεται η κρητική σουλτανίνα στον κατάλογο προϊόντων προς έγκριση για την καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων από το έτος 2017 και εντεύθεν;

2.Υπάρχει αρνητική Εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου σας για το εν λόγω θέμα;

3. Σκοπεύετε να αποστείλετε νέο επικαιροποιημένο σχέδιο στις υπηρεσίες της Ε.Ε για τα προϊόντα των συνδεδεμένων ενισχύσεων, που θα περιλαμβάνει την κρητική σουλτανίνα; 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook