Ένας αγρότης που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί, ο Δηµήτρης Σχοινοπλοκάκης από τις Λουσακιές Χανίων, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια επενδύει στον ελαιώνα και τον αµπελώνα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο μιας λαμπρής τελετής που διοργάνωσε ο όμιλος Green Box και η Agrenda, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

Μαζί του, τα φώτα της δημοσιότητας μοιράστηκαν ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς Γιώργος Μαγιώνας, προβατοτρόφος από το Λιβάδι Ολύμπου και η Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς, η Ομάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Σταφυλιού «Σύμβολο», από την Καβάλα.

Ευγενής, πρόσχαρος και υπερδραστήριος, ο Αγρότης της Χρονιάς, ∆ηµήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Χανίων, παρέλαβε το βραβείο του από τον εκδότη και διευθυντή της Agrenda, Γιάννη Πανάγο και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε τον όμιλο της Greenbox αλλά και την οικογένειά του για τη στήριξη που του παρέχει από το ξεκίνημά του. Εδώ και 20 χρόνια, ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης επενδύει µε σύνεση στον ελαιώνα και τον αµπελώνα του. Το πιο δυνατό όπλο στη φαρέτρα του, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι η συνειδητή επιλογή του για 100% βιολογική καλλιέργεια. Το επόµενο βήµα του είναι η δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου.

Νέος Αγρότης του 2002 σε ηλικία µόλις 24 ετών ο Αγρότης της Χρονιάς 2017, ∆ηµήτρης Σχοινοπλοκάκης, έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γεωργία µε 62 στρέµµατα ελαιώνα, 4 στρέµµατα αµπελώνα και ένα µικρό ζωικό κεφάλαιο το οποίο αντιστοιχούσε σε 41 ζώα και 50 στρέµµατα βοσκότοπου. Με αυτήν τη µαγιά γεννήθηκε λοιπόν η επιχείρησή του µε την επωνυµία «Κτήµα Φιλίππου» στις Λουσακιές Κισάµου, η πορεία της οποίας στο χρόνο δείχνει έναν άνθρωπο, που έχει µάθει να θέτει µετρήσιµους στόχους και να τους υλοποιεί.

Σήµερα ο δραστήριος Κρητικός αγρότης, ο οποίος επιλέχθηκε από την ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ως Αγρότης της Χρονιάς 2017, έχει 110 στρέµµατα ελαιώνα και 10,5 στρέµµατα οινοποιήσιµα σταφύλια, µια 100% βιολογική εκµετάλλευση, µε το αµέσως επόµενο βήµα να τοποθετείται στη δηµιουργία του δικού του ελαιοτριβείου. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο κ. Σχοινοπλοκάκης τονίζει, «αν φτιάξω λιοτρίβι, θα µπορέσω να ρίξω τα κόστη παραγωγής και να παίρνω και την ποιότητα ακριβώς που θέλω. Για να πάρεις φαινόλες και αρώµατα από το βιολογικό, θέλει µια διαδικασία που µόνο γρήγορη δεν είναι».

Επίσης σε ό,τι αφορά την επιλογή του για βιολογική καλλιέργεια, ο κ. Σχοινοπλοκάκης θεωρεί ότι µε αυτό τον τρόπο µπορείς «να απευθυνθείς σε πιο εξειδικευµένο κοινό, σε εµπόρους αλλά και καταναλωτές που ψάχνονται για κάτι διαφορετικό» ενώ σηµειώνει ότι όλες οι εργασίες στην εκµετάλλευσή του γίνονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση γεωπόνου και τους ταυτόχρονους ελέγχους από επιθεωρητή της TUV Austria Hellas, η οποία πιστοποιεί την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Όπως όµως διηγείται ο ίδιος, η πορεία στο χρόνο ήταν σταθερή και συνεχώς ανοδική: «Το 2003-2004 ολοκληρώσαµε δύο προγράµµατα αναµπέλωσης µε σύγχρονους γραµµικούς αµπελώνες και αυξήσαµε τα στρέµµατα στα 6,5 µε τοπικό Ρωµέικο και Syrah σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα, προϋπολογισµού 28.000 ευρώ. Το 2006 ενταχθήκαµε στο πρόγραµµα Γεωργικού Συµβούλου, ενώ  το 2008 εντάξαµε 90 στρέµµατα ελαιώνες και 6,5 στρέµµατα αµπελώνες σε πρόγραµµα Βιολογικής µε πριµοδότηση 22.000 ευρώ.

Το 2009 ξεκίνησε η αντικατάσταση του παλαιού στόλου γεωργικών µηχανηµάτων ενώ το 2011-2014 νέα επένδυση στον γεωργικό εξοπλισµό και σε συστήµατα άρδευσης µε Σχέδιο Βελτίωσης 90.000 ευρώ. Το 2012 εντασσόµαστε στο RICA για εξαγωγές µικρών ποσοτήτων ελαιολάδου σε Ιταλία και Γερµανία µε την ονοµασία “Ο χρυσός από την Κρήτη” σε οικογενειακές συσκευασίες ενώ το 2015  αυξάνουµε τους ελαιώνες σε 110 στρέµµατα και παίρνουµε νέες εκτάσεις µέσω προγραµµάτων από την Πειραιώς για 2 δεξαµενές υδάτων 250m3 και 150m3 , χώρους αποθήκευσης µηχανηµάτων 300m2 και αυξάνουµε σε 10,5 στρέµµατα την έκταση των αµπελώνων. Τέλος το 2016 πήραµε άδεια φύτευσης για  αµπελώνα, ήταν µία από τις 10 που πήρε η περιφέρεια Κρήτης», λέει ο κ. Σχοινοπλοκάκης.

streetlife1.blogspot.gr και agronews.gr