Δύο ψηφίσματα συμπαράστασης σε ισάριθμες δίκες πολιτών εξέδοσε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων.

Τα ψηφίσματα έχουν ως εξής:

1) ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ
 
Σαν Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων εκφράζουμε ομόφωνα την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς και αγωνιστές, αναφορικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 2 Απριλίου 2013 στο λιμάνι των Χανίων.  Τη μέρα αυτή τάγμα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με επικεφαλής της στελέχη και πολιτευτές της Χρυσής Αυγής, κυκλοφορούσε προκλητικά στους δρόμους του κέντρου των Χανίων χτυπώντας μετανάστες, προπηλακίζοντας ανθρώπους που δεν «ενέκρινε» την εμφάνισή τους και χαιρετώντας ναζιστικά. Τελικώς απωθήθηκαν από ομάδα νεολαίων, με αποτέλεσμα ένα εκ των στελεχών της Χρυσής Αυγής να καταλήξει στο λιμάνι. Απορούμε πώς άτομα που παρευρέθηκαν στο περιστατικό μετατράπηκαν αιφνιδίως από μάρτυρες σε κατηγορούμενους, όπως η  Μαργαρίτα Παπαμηνά, εκπαιδευτικός και εκλεγμένη στο ΔΣ του τοπικού Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Αναρωτιόμαστε επίσης με ποιο σκεπτικό άτομα όπως η Σιώκου Θέκλα αλλά και άλλοι αγωνιστές γνωστοί για την αντιφασιστική τους δράση στα Χανιά, γίνεται να σέρνονται και αυτοί στα δικαστήρια τη στιγμή που από ό,τι φαίνεται, δεν ήταν καν παρόντα στο εν λόγω περιστατικό.
 Παρά το ανυπόστατο κατηγορητήριο η υπόθεση δεν μπήκε στα αρχείο, αλλά ορίστηκε να εκδικαστεί την Τετάρτη 8 Φλεβάρη. Θεωρούμε πως το κατηγορητήριο έχει χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης σε κατεύθυνση προσπάθειας ποινικοποίησης των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Μετά την κατάφωρα προκλητική αποφυλάκιση των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα οι μηχανισμοί δικαιοσύνης και δίωξης φαίνεται δυστυχώς να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να καθυστερούν και να υποβαθμίζουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον,  προχωρούν σε διώξεις αγωνιστών, γνωστών για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική τους δράση, όπως έγινε και με το συγκεκριμένο περιστατικό. Σαν ΕΓΕΣΥΧ είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοια συμβάντα, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που μέλος της Ένωσης Γιατρών προπηλακίστηκε βάναυσα από παρομοίων πολιτικών πεποιθήσεων άτομα.
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ομόφωνα την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους αγωνιστές και καλούμε σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα Δικαστήρια. Η ώρα θα ανακοινωθεί με νεώτερη ανακοίνωση
Ζητάμε:
η υπόθεση αυτή να τεθεί στο αρχείο, όπως και κάθε άλλη αντίστοιχη.
Να καταδικαστούν οι νεοναζί δράστες των ρατσιστικών επιθέσεων.
 
2) ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
 
Σαν Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων εκφράζουμε ομόφωνα την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή μας στον Σεραφείμ Ρίζο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, ο οποίος σύρεται στα δικαστήρια έπειτα από μήνυση ατόμου που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή.
Ο εκπαιδευτικός  κατηγορείται ότι παρακίνησε άγνωστα άτομα να χτυπήσουν τάχα το εν λόγω άτομο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Ιουνίου του 2012.
Είναι προκλητική η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να αντιστρέψει και να συσκοτίσει την πραγματικότητα, στήνοντας, κατά την προσφιλή τακτική της άλλωστε, μηνύσεις. Προσπάθησαν να κατηγορήσουν το Σεραφείμ  Ρίζο, όπως και πολλούς άλλους αγωνιστές στα Χανιά, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε προεκλογικό περίπτερο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας στάσης προνομιακής  μεταχείρισης που δυστυχώς φαίνεται να επιφυλάσσεται στη ναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής ακόμα και από μηχανισμούς του κράτους και της δικαιοσύνης. Η παραγραφή του ναζιστικού πογκρόμ του 2011 στο κέντρο της Αθήνας, η συνεργασία με τα ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών και αλληλέγγυων στους πρόσφυγες στον Πειραιά, η διαφυγή χρυσαυγιτών που επιτίθενται ακόμη και μπροστά στις κάμερες  χρησιμοποιώντας σιδερολοστούς, παραμένοντας ασύλληπτοι, οι ανοιχτές επιθέσεις ενάντια σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στο Πέραμα πρόσφατα είναι μόνο μερικά από τα προκλητικά γεγονότα, τα οποία αντιμετωπίζονται με αποτροπιασμό αλλά και οργή από τη συντριπτική εργαζόμενη και δημοκρατική πλειοψηφία που απεχθάνεται τη ναζιστική βία και όσους την καλύπτουν.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την καταδίκη αγωνιστών του εργατικού κινήματος, όταν οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν κυκλοφορούν ελεύθεροι, συνεχίζοντας να οργανώνουν την εγκληματική δράση της συμμορίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να στήνεται ξανά βιομηχανία διώξεων.
Σαν ΕΓΕΣΥΧ συντασσόμαστε πλήρως στην απαίτηση για άμεση παύση της δίωξης και την απαλλαγή του εκπαιδευτικού από τις κατηγορίες.
 
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΧΑΝΙΩΝ