Να βάλουν τέλος στην… αβεβαιότητα σχετικά με το ποιο είναι τελικά το ύψος του Έβερεστ, της ψηλότερης βουνοκορφής του κόσμου, σκοπεύουν Ινδοί επιστήμονες.

Μπορεί επισήμως το ψηλότερο βουνό των Ιμαλαΐων να έχει μετρηθεί στα 8.848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε το 2015 στο Νεπάλ, φέρεται να έχει προκαλέσει αλλαγές σε αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο.

Με βάση τις εικόνες των δορυφόρων, τα 7,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το Νεπάλ φαίνεται να… κόντυναν από μερικά χιλιοστά ως μερικά εκατοστά το ψηλότερο βουνό του κόσμου.

Οι επιστήμονες διεθνώς προβληματίζονται ιδιαίτερα για το αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, όμως η Ινδία πήρε την πρωτοβουλία για τη λύση του… μυστηρίου. Έτσι, αποφάσισε να στείλει μια ομάδα επιστημόνων για να μετρήσουν ξανά το Έβερεστ, και να δώσουν μια σαφή απάντηση σχετικά με το ύψος του.

Η πενταμελής αποστολή θα ξεκινήσει σε δύο μήνες, δηλαδή στο τέλος του χειμώνα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και θα χρειαστεί περίπου ενάμιση μήνα, εως ότου κάνει την επιτόπια μέτρηση και την ανακοινώσει επίσημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook