Τον δικό του αγώνα θα δώσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, για τις απαράδεκτες, όπως υποστηρίζουν, αλλαγές στον τομέα της ειδικής αγωγής με αφορμή τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, όπου αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό .

Πιο συγκεκριμένα,η πρόεδρος συλλόγου ιδιωτικής εκπαίδευσης νομού Χανίων, Νταγκουνάκη Βηθλέεμ ανέφερε:

"Τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης δεν θα πληρώσουν άλλοι από τους συνήθεις ύποπτους εργαζόμενους, γονείς και αυτοαπασχολούμενους, αφού η μετακύλιση του κόστους από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών πρώτα απ’όλα αυτούς αφορά.

Για τους μεν εργαζόμενους η εξέλιξη αυτή θα σημάνει ένταση των εκβιασμών σε βάρος τους, για μειώσεις αποδοχών, απολύσεις, απλήρωτη εργασία, κ.α. (που ήδη ξεκίνησαν και μόνο με το άκουσμα της υπογραφής νέας σύμβασης) με στόχο τη διεύρυνση της εκμετάλλευσής τους.

Για τους δε γονείς περαιτέρω μείωση της ποιότητας των κρατικών παροχών και τελικά σταδιακή μείωση των θεραπειών. Τη στιγμή που το 90% των παιδιών με αναπηρία είναι εκτός οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κρατικές δομές, τη στιγμή που ο χρόνος αναμονής για μια διάγνωση σε κρατικά νοσοκομεία είναι 8 μήνες με 1 χρόνο, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς καλύπτουν μέχρι και το 40% της θεραπείας από την τσέπη τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρόσχημα ότι θα «βάλει τάξη» στον χώρο, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Πιο συγκεκριμένα: 
• Η απόδοση της δαπάνης θα γίνεται μόνο αν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό.
• Όπως διαρρέεται, (ο προϋπολογισμός του 2017 δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα) τα κρατικά κονδύλια για την Ειδική Αγωγή θα πέσουν στα 60.000.000€, δηλαδή 0,75€ ημερησίως για κάθε παιδί.
• Μειώνεται η χρονική διάρκεια της συνεδρίας στη λογοθεραπεία από 45΄ σε 30΄ και στην εργοθεραπεία από 50΄ σε 40΄.
• Καταργείται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θεραπευτή.
• Επιβάλλεται εκβιαστικά, στους ασφαλισμένους, να διακόψουν άμεσα το θεραπευτικό πρόγραμμα προς αναζήτηση συμβεβλημένου θεραπευτή, ώστε να ενεργοποιηθεί η «έμμεση» απόδοση της δαπάνης.
• Ανά έτος οι συμβεβλημένοι θεραπευτές θα μπορούν να αναστείλουν την εξυπηρέτηση των δικαιούχων για χρονικό διάστημα έως 3 μηνών.
• Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι αυταπασχολούμενοι και τα ιδιωτικά κέντρα στο χώρο της Ειδικής Αγωγής προκειμένου να «βγουν» οικονομικά θα προχωρήσουν σε ομαδικές και όχι σε εξατομικευμένες συνεδρίες, κάτι που είναι τελείως αντιεπιστημονικό με αρνητικές συνέπειες για το κάθε παιδί.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, τους οδηγεί να κλείσουν τα φορολογικά τους βιβλία και όσους έχουν μικρά κέντρα σε μαρασμό και κλείσιμο, προς όφελος μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων στο χώρο.

Η μόνη απάντηση είναι η οργάνωση και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων και των γονιών να καταγγείλουν τις απαράδεκτες αλλαγές που υποβιβάζουν τις ανάγκες των παιδιών τους και τους πετάνε έξω απο τις δομές και μαζί με τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν, να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ειδικής αγωγής με ευθύνη του κράτους. Ειδική Αγωγή που δεν θα υπολογίζει το κόστος, αλλά τις πραγματικές ανάγκες. Που δεν θα έχει εργαζόμενους – λάστιχο, αλλά ειδικούς με πλήρως κατοχυρωμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, που θα μπορούσε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ΑμΕΑ. Από κοινού λοιπόν γονείς και εργαζόμενοι να καλέσουμε σε αγώνα με το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:

• Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων
• Καμία επιβάρυνση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης, θεραπείας, αποκατάστασης των παιδιών τους
• Να καταβληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους απλήρωτους εργαζόμενους της Ειδικής Αγωγής
• Πληρωμή των εργαζομένων με βάση τις ώρες παραμονής στα κέντρα και τη συμμετοχή σε ομάδες, συμβούλια κι εποπτείες.
• Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες.
• Αμεση αποπληρωμή των οφειλών του προς τις οικογένειες.
• Αμεση δημιουργία κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
• Κάλυψη των αναγκών των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή – Αποκατάσταση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο.
• Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα προ των περικοπών επίπεδα.
• Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
• Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων! Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία!"

Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Χανίων, κ.Νικολοπούλου, ανέφερε ότι "Και εμείς σαν σύλλογος συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνει ο σύλλογος ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Τα μέτρα αυτά θα επιπλήξουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ήδη ο προϋπολογισμός που δίνεται για να καλύψει τις ανάγκες αυτών των παιδιών είναι πολύ μικρός και η ελάττωση του θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα" 

Ο πρόεδρος συλλόγου γονέων προσχολικής ηλικίας, Σταμάτης Μαμάκας τόνισε " Είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο έχει έρθει στην επικαιρότητα. Βλέπουμε οι γονείς  να βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμα πιο βαθειά καθώς δεν δικαιολογούνται οι συνεδρίες οι οποίες πιστεύουμε οτι ειναι απαραίτητες. Τα κέντρα θα λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό μελλοντικά με αυτές τις περικοπές. Όλοι πρέπει να βγούμε μπροστά. Όλοι οι γονείς 11 ώρα το πρωί στις 27 Ιανουαρίου να βρίσκονται στην αντιπεριφέρεια.