Το φράγμα του 1 εκατ. αφίξεων τουριστών κατάφεραν να σπάσουν το 2016 τα Χανιά για πρώτη φορά στα χρονικά του νομού. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα Χανιά ξεπέρασαν το μισό εκατ. αφίξεις σε Σκανδιναβούς ενώ και οι μη Σκανδιναβοί τουρίστες σημείωσαν υψηλό ποσοστό.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των επισκεπτών που επιλέγουν τα Χανιά ως τουριστικό προορισμό είναι το γεγονός ότι πρόκεται για επισκέπτες υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.

Από τα τοπικά προϊόντα που προτιμούν να αγοράσουν την πρώτη θέση κατέχει το κρητικό κρασί!

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων, από την έρευνα που διεξήγαγε το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπό την αιγίδα της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.

Ρεκόρ αφίξεων

Για πρώτη φορά τα Χανιά ξεπέρασαν το ταβάνι του 1 εκατ. αφίξεων τουριστών αγγίζοντας συγκεκριμένα το ποσό των 1.049.000.

 

Ποια τοπικά προϊόντα προτιμούν

Ενδιαφέρον προκαλούν τα στοιχεία για τα τοπικά προϊόντα που επιλέγουν οι τουρίστες να αγοράσουν με το κρασί να είναι πρώτο στις προτιμήσεις και να ακολουθεί ο χυμός πορτοκάλι και στη συνέχεια το ελαιόλαδο.

Το προφίλ του τουρίστα της Δυτ. Κρήτης

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών στα Χανιά φαίνεται ότι είναι υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου ενώ κυρίως επιλέγει Πλατανιά και Αγία Μαρίνα για τόπο διαμονής

Πλέον δεν έρχονται μόνο Σκανδιναβοί στα Χανιά

Μπορεί να παραμένουν πρώτοι σε ποσοστό οι Σκανδιναβοί με τους Σουηδούς και τους Νορβηγούς να καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα ωστόσο θέσεις στη λίστα των επισκεπτών που επιλέγουν τα Χανιά ως τουριστικό προορισμό… διεκδικούν και άλλες εθνικότητες, όπως οι Βρετανοί και οι Γερμανοί.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα

Η μελέτη παρουσίαστηκε σήμερα στο ΚΑΜ σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με θέμα “Προοπτικές και Δυνατότητες του Τουρισμού στο Ν. Χανίων” 

Υπεύθυνοι / Συντελεστές της έρευνας ήταν οι:
Δρ. Γ. Μπαουράκης, Δ/ντής Μ.Α.Ι.Χ.
Καθ. Κ. Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Δ/ντής Εργ. Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης
Π. Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Παν/μιο Κρήτης
Γ. Αγγελάκης, Ερευνητής, Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ.
Γ. Φακωτάκης, Υπ. Δρ. Πολυτεχνείο Κρήτης – Μ.Α.Ι.Χ.

 
 
 
 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους: Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων , η Περιφέρεια Κρήτης, Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Δυτικής Κρήτης), ο Δήμος Χανίων  και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – ΚΑΜ 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων βράβευσαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη για τη συνεργασία στη χρηματοδότηση ερευνών τουρισμού και στον τομέα του μάρκετινγκ που οδηγεί στην αύξηση των τουριστών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook