Δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες, επαγγελματίες εστίασης, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι επαγγελματίες σχηματίζουν ουρές στα τμήματα Μητρώου των 118 εφοριών όλης της χώρας για να υποβάλουν εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα δηλώσεις διακοπής εργασιών και να κλείσουν έτσι τα μπλοκάκια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece μόνον χθες 6.000 φορολογούμενοι προχώρησαν σε διακοπή εργασιών, με τις διακοπές σε μεγάλες εφορίες όπως η ΦΑΕ Αθηνών να αγγίζουν κατά μέσον όρο τις 300 και σε μικρότερες εφορίες όπως η ΔΟΥ Αμαρουσίου, Μοσχάτου, Πειραιά και ΣΤ Θεσσαλονίκης να αγγίζουν κατά μέσον όρο τις 40.

Για να καταδειχθεί η ζημία από τη διακοπή εργασιών των εν λόγων επαγγελματιών αξίζει να τονισθεί αυτοί οι 6.000 φορολογούμενοι κατέβαλαν πέρυσι 3,9 εκατ. ευρώ μόνον για το τέλος επιτηδεύματος!

Οι απώλειες εσόδων βεβαίως θα είναι πολλαπλάσιες. Να σημειωθεί πως σε μηνιαία βάση μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 καταγράφονταν περί τις 9.000 διακοπές, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά μετά το Δεκέμβριο και πλέον έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου για τα μπλοκάκια σήμανε συναγερμό μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι μαζικά διακόπτουν τις εργασίες τους, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με χαράτσια στις 28 Φεβρουαρίου 2107 όταν και θα κοινοποιηθούν οι εισφορές που πρέπει να καταβάλουν στο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Να σημειωθεί πως με το νέο ασφαλιστικό ακόμη και ο επαγγελματίας που δεν έχει κανένα εισόδημα από τη δραστηριότητα του καλείται να καταβάλει 158 ευρώ μηνιαίως στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή θα βρεθεί με ετήσια οφειλή 1.896 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ!

Η παύση δραστηριότητας
 
Η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια εφορίας εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων. Αυτό απλά σημαίνει ότι όσοι διέκοψαν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου 2016 έχουν προθεσμία μέχρι την προσεχή Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Εάν ωστόσο η δήλωση τους υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών, ήτοι μετά τις 30 Ιανουαρίου, θα θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 100 ευρώ.

Η διαδικασία της διακοπής δραστηριότητας είναι σχετικά απλή και μπορεί να τελειώσει ακόμη και με μια επίσκεψη στην εφορία αν ο φορολογούμενος δεν έχει φορολογικές εκκρεμότητες.

Ο φορολογούμενος με την αστυνομική του ταυτότητα ή εξουσιοδοτημένο άτομο με εξουσιοδότηση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής του, προσέρχεται στην υπηρεσία Μητρώου της εφορίας. Εκεί συμπληρώνει αρχικά το έντυπο Μ4 που αφορά στην διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτό αναγράφονται προσωπικά στοιχεία του φορολογουμένου και η αιτία της διακοπής (μπορείτε να αναγράψετε απλά «παύση εργασιών»).

Εν συνεχεία το τμήμα Μητρώου στο οποίο κατατίθεται το έντυπο Μ4, ελέγχει τα στοιχεία και δίδει στον φορολογούμενο ένα έντυπο με το οποίο εκείνος περνά διαδοχικά από τα άλλα τμήματα της Εφορίας (ΦΠΑ, Εισόδημα, ΚΦΑΣ κ.α..) για να μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές. Μετά από τη συλλογή των υπογραφών ο φορολογούμενος επιστρέφει στο τμήμα Μητρώου, όπου γίνεται η διακοπή των εργασιών και λαμβάνει τη σχετική Βεβαίωση Διακοπής.

Αν σε κάποιο από τα τμήματα της εφορίας προκύψει πως ο φορολογούμενος χρωστά φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, δεν έχει σωστά ενημερωμένο βιβλίων εσόδων εξόδων, δεν έχει κάνει όλες τις περιοδικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών και έχει λάθη ή παραλείψεις στις εκδοθείσες αποδείξεις τότε του ζητείται να διευθετήσει πρώτα τις σχετικές υποχρεώσεις, πληρώνοντας φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις και εν συνεχεία εξασφαλίζει τις υπογραφές που του επιτρέπουν να λάβει τη Βεβαίωση Διακοπής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook