Πριν απο 30 χρόνια, στις 28 Δεκεμβρίου 1986, εγκαινιάζεται ένα έργο που άλλαξε την ζωή των κατοίκων στα ορεινά χωριά των Σφακίων.

Πρόκειται για την μεταλλική γέφυρα με την οποία ενώθηκαν οι δύο πλευρές του φαραγγιού της Αράδαινας ενώνοντας με τον τρόπο αυτό τα χωριά που ήταν δυτικά, όπως ο Άγιος Ιωάννης με την Ανώπολη και τα υπόλοιπα Σφακιά.

Μέχρι τότε η επικοινωνία των κατοίκων της ήταν πολύ δύσκολη, καθώς έπρεπε με τα πόδια ή με γαιδουράκια να ανεβοκατεβαίνουν απο τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού.

Η γέφυρα ήταν προσφορά των αδελφών Βαρδινογιάννη των οποίων η οικογένεια κατάγεται από τον Άη Γιάννη, ένα χωριό 5 χλμ. δυτικά της Αράδαινας. Για τον λόγο αυτό η γέφυρα είναι γνωστή ως “γέφυρα της Αράδαινας” ή “γέφυρα Βαρδινογιάννη”.

Ενώ πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή του τότε Νομαρχιακού Συμβούλου Σήφη Μανούσακα, από την Σκαλωτή Σφακίων, για την προώθηση του αιτήματος στην οικογένεια Βαρδινογιάννη για την κατασκευή του έργου. 

Επιπλέον να σημειωθεί πως η κατασκευή της γέφυρας ήταν και “έργο ζωής” του Θεόδωρου Πολυράκη ο οποίος είχε διατελέσει επι 33 ολόκληρα κοινοτάρχης στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1986, έχει ύψος 138μ. και είναι η ψηλότερη της Ελλάδος και η δεύτερη της Ευρώπης. 

Στο μέσον της γέφυρας υπάρχει εξέδρα και σ’αυτήν διεξάγεται το άθλημα του άλματος με ελαστικό σχοινί, bungee jumping. 

Απο την μια πλευρά της γέφυρας ξεκινά το μονοπάτι καθόδου για το υπέροχο φαράγγι της Αράδαινας, μήκους 7 χλμ., το οποίο καταλήγει στην όμορφη παραλία Διαλισκάρι ή Μάρμαρα, όπου η πεζοπορία ολοκληρώνεται με μια βουτιά σε πεντακάθαρα νερά του νότιου Κρητικού πελάγους.

Δείτε το βίντεο απο τα εγκαίνια της γέφυρας στις 28 Δεκεμβρίου 1986

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook