Σήμερα Παρασκευή, 27/01/2017 η Δανάη Σκαράκη αρχιτέκτων μηχανικός και ζωγράφος παρουσιάζει μια ενότητα της δουλειάς της με θέμα «Γυναίκες της Μεσογείου». Η Σκαράκη αυτοβιογραφείται μέσα από τα πορτραίτα των γυναικών που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα παιδικά χρόνια που έζησε στην Βεγγάζη της Λιβύης. Η Βεγγάζη στη δεκαετία του 50 βρισκόταν υπό ιταλική διοίκηση κι’ ήταν -όπως λέει η δημιουργός- εξαιρετικά επηρεασμένη (και) από την ιταλική κουλτούρα, όπου ζούσε μια δυναμική ελληνική κοινότητα.

Η εικαστική αφήγηση ξεκινά από τις δυο δυναμικές γυναικείες παρουσίες του σπιτιού, τις -αλεξανδρινής καταγωγής- μαμά και γιαγιά, που σφράγισαν την ζωή της Δανάης Σκαράκη. Ξεφεύγοντας από τις συμβάσεις της εποχής κυκλοφορούν στην γοητευτική Βεγγάζη και κάνουν παρέα με γυναίκες αραβικής, αφρικανικής, αλλά και ευρωπαϊκής καταγωγής. Στο κλίμα αυτό η Δανάη Σκαράκη διδάσκεται να αναγνωρίζει το αυθεντικό, την παράδοση, την νοσταλγία και το μοντέρνο, την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας. Ακριβώς έτσι αποτυπώνει και το παρελθόν της σε εκείνα τα μαγικά ζεστά χρόνια της Βεγγάζης που λάτρεψε. 

Ζωγραφίζει ακριβώς όπως μιλάει, αυθόρμητα, βιωματικά δίχως να εγκλωβίζεται σε υλικά ή φόρμες. Ζωγραφίζει ανάλογα με την στιγμή και την «πίεση» της έμπνευσης, έτσι η Τζουλιάνα, η Αισά, η Νοέμη, η Δήμητρα, η Εύα, η Μασσαούντα  και φυσικά η Αντιγόνη (βλ. φωτό) αναφέρονται με στιβαρές γραμμές και πινελιές, στο παρελθόν και τη γυναικεία διαφορετικότητα. 

Η Δανάη Σκαράκη επέλεξε το στίχο του Άθω Δημουλά «…Το παρελθόν ήταν στιγμή πριν γίνει μνήμη ονείρων και αισθημάτων, πρώτα» για να μιλήσει για τη πρώτη της προσωπική έκθεση, (με κυρίως μεγάλου μεγέθους έργα) που στόχο έχει αποκλειστικά την επικοινωνία! Ο στίχος, οι εξωτικές δυναμικές γυναίκες με τις προσωπικές αναφο-ρές δημιουργούν ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο εικαστικό πλέγμα.   

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις  8.00 το βράδυ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 27/01/17 έως και 02/02/17, το πρωί 10.00-2.00 π.μ. και το απόγευμα  6.00-9.00μ.μ.(είσοδος ελεύθερη)

Μάγια Ε. Σπανουδάκη, MSc – Υπ. Διδ. Πολυτεχνείου Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook