Το  συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του ΔΟΚΟΙΠΠ του 2017 ανέρχεται στο ποσό των 6.865.000€ και σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος  κατά περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, αυτό ανακοίνωσε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων η Αντιδάμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Προέδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Ελευθερία Αλιφιεράκη.

Η αύξηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών οδήγησε σε αλλαγές και δομικές παρεμβάσεις με στόχο την αποκέντρωση και την ευελιξία, σε αντίθεση με το δυσκίνητο κεντρικό σύστημα. Η έξαρση αυτή, τα τελευταία χρόνια με δραματικό τρόπο, ανέδειξε τους Δήμους σε πρωταγωνιστές, οι οποίοι λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι οι φορείς που έχουν τη δυνατότητα εκπόνησης αξιόπιστων, σύγχρονων προγραμμάτων, έχοντας άμεση επαφή με τον πολίτη. 

Εκείνο, όμως, που επίσης αναδείχθηκε από την κρίση είναι ότι απαιτούνται στοχευμένες δράσεις στον τομέα της πρόνοιας και της υγείας, για την ενίσχυση υφισταμένων δομών και την ανάπτυξη νέων αλλά και για τη δικτύωσή τους με δράσεις άλλων φορέων με τελικό στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Το διακύβευμα, επομένως, είναι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που αναπτύσσουν οι δήμοι, καλούνται να ενισχυθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό, για να επιτύχουν τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Σε αυτή τη λογική, οφείλουμε να αναδιατάξουμε με καλύτερο τρόπο τις υπάρχουσες δομές, να εξορθολογίσουμε ακόμη περισσότερο τη δράση μας, να αναζητήσουμε περισσότερους εξωτερικούς πόρους, να επιχειρήσουμε ευρύτερες συνεργασίες με τους πολίτες, να συνεργαστούμε με όμορους δήμους για καλύτερα αποτελέσματα, να δημιουργήσουμε ισχυρότερα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους αδύναμους συνδημότες μας.
   
Σε αυτό το πνεύμα κινούμενοι, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη μεταφορά των κοινωνικών δομών με αποτέλεσμα οι δημότες μας να εισπράττουν υπηρεσίες αυξημένης φροντίδας από το ΔΟΚΟΙΠΠ. Παράλληλα εξοικονομήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που πλέον σε έναν ενιαίο φορέα κοινωνικής πολιτικής παρέχει απαραίτητες και ευεργετικές υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Η πολιτική μας απόφαση να εντάξουμε τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς στο ΕΣΠΑ μας εξασφάλισε :1ον οικονομικά οφέλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, 2ον πρόσληψη 33 ατόμων στον οργανισμό, καθώς και τη δυνατότητα εξάλειψης των τροφείων για 2η συνεχή χρονιά για το σύνολο των φιλοξενουμένων παιδιών στους ΠΣ του δήμου μας. Ειδικά για την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε σαν κράτος ο μηδενισμός των τροφείων αποτελεί ανάσα για τις ωφελούμενες οικογένειες.

Πέρα από τις σημαντικές παροχές των δικαιούχων των δομών μας, εξασφαλίσαμε 450,000€ για τη συντήρηση και επισκευή των κτηρίων που στεγάζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ολοκληρώνουμε επιτυχώς, το απαραίτητο και τόσο σημαντικό για την ασφάλεια των εκατοντάδων νηπίων που φιλοξενούμε, το έργο της πυρασφάλειας συνολικού ύψους 120,000€.

Επιπρόσθετα έχουν προβλεφθεί οι δαπάνες για τη διαμόρφωση των αύλιων χώρων των παιδικών Σταθμών, διαθέτοντας  έτσι φιλικές και ασφαλείς δομές για τους λιλιπούτειους φιλοξενούμενους μας.

Αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης, πρόσφατα δημιουργήσαμε για τα βρέφη του   1ου βρεφικού Σταθμού στη Ν. Χώρα, ένα πλήρως ανακαινισμένο και ευχάριστο περιβάλλον με εξοπλισμό που μας παραχωρήθηκε δωρεάν, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας μεγάλου ομίλου με τη δράση «Σταθμοί Χαράς» στο οποίο και ενταχθήκαμε.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην συμβολή του ΔΟΚΟΙΠΠ στην προσπάθεια επίλυσης  του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των αστέγων. Για τρίτη συνεχή χρονιά χάρη στην υποδειγματική λειτουργία του προγράμματος “Στέγαση και επανένταξη” από το ΔΟΚΟΙΠΠ και τη σύμπραξη φορέων Χανίων, βοηθάμε συνανθρώπους μας να επιλύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα και  να επανενταχθούν στην κοινωνία ως πλήρη και ισότιμα μέλη.

Και αφού σας παρουσίασα τη στρατηγική και κάποιες από τις βασικές δράσεις του οργανισμού,θα περάσω στην παρουσίαση των γενικών γραμμών του φετινού προϋπολογισμού:

Το  συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του ΔΟΚΟΙΠΠ του 2017 ανέρχεται στο ποσό των 6.865.000€ και σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος   κατά περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.  Το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης αντιστοιχεί στις δαπάνες μισθοδοσίας του επιπλέον προσωπικού που θα απασχοληθεί φέτος στον Οργανισμό.  

Αυξημένη κατά 800.000 ευρώ είναι η πρόβλεψη της τακτικής επιχορήγησης από τον Δήμο Χανίων, σχετιζόμενη κατά κύριο λόγο με τη μεταφορά των δομών από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ.

Για τον ίδιο λόγο παρουσιάζεται αυξημένη και επιχορήγηση του ΕΣΠΑ κατά 250,000€ περίπου  όπως επίσης και η επιχορήγηση των προγραμμάτων Βοήθεια στο σπίτι.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Προϋπολογισμός του 2017 έχει συνταχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στο διευρυμένο ρόλο που καλείται να φέρει εις πέρας ο Οργανισμός μέσα στο 2017, όντας πλέον – μετά και από τις αλλαγές που κάναμε – ο βασικός πυλώνας άσκησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου σε όλα τα πεδία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook