Την εκτίμηση ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε σύντομο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και ως προς τα εργασιακά, εξέφρασε από τα Χανιά η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κα Αχτσιόγλου στο περιθώριο της συνάντησής της με εργαζομένους του ΣΕΠΕ στα Χανιά, τόνισε ότι θα υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να επέλθει συμφωνία με τους εταίρους καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όπως φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup συμφωνούν να μην χαθεί πολύτιμος στην παρούσα φάση χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας:

Το χθεσινό Eurogroup αποτύπωσε πολλά σημεία σύγκλισης και απόκλισης. Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος που αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμος. Επομένως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. 

Υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα ανοιχτά όπως το εργασιακό και ζητήματα ενέργειας που πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα λυθούν. Η εκτίμησή μας είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να γεφυρωθεί αυτή η απόσταση που διαπιστώνεται. Οι πρωτοβουλίες όμως θα είναι άμεσες γιατί και στο Eurogroup υπήρξε αυτή η συναίνεση ως προς τον χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο η κα Αχτσιόγλου δήλωσε πως παραμένει σταθερή η θέση της κυβέρνησης για μη αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων τονίζοντας ότι αφενός το ισχύον όριο εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή οδηγία, αφετέρου σε μια χώρα με τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας δεν ενδείκνυται η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το ισχύον όριο των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό δίκαιο. Επομένως, από τεχνικής πλευράς δεν υπάρχει κανένας λόγος αύξησής του. Πέραν τούτου υπάρχει και πολιτική ουσία που λέει ότι όταν σε μια χώρα υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να διευκολύνει κάποιος τις ομαδικές απολύσεις. Η θέση του ΔΝΤ βρίσκεται μακριά από τη δική μας θέση στην οποία θα παραμείνουμε.

Ως προς τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε επίπεδο Κρήτης όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, η κα Αχτσιόγλου δήλωσε ότι πρόθεση είναι η ενίσχυση των προσλήψεων στο ΣΕΠΕ

Πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε με προσλήψεις το ΣΕΠΕ, τις επιτρεπόμενες που μπορούν να γίνουν με δεδομένο το όριο των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Προσπαθούμε να κάνουμε επίσης συμβάσεις με εξειδικευμένο προσωπικό όπως νομικούς κτλ που μπορούν να συνδράμουν το ΣΕΠΕ στο έργο του και να συμβουλέψουν τους εργαζομένους που απευθύνονται σε αυτό για τα δικαιώματα και τις υποχρέωσεις τους. Επίσης, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και το νέο πληροφοριακό σύστημα που επιτρέπει πιο στοχευμένους ελέγχους.

 

Η Υπουργός κατά την επίσκεψή της στα Χανιά είχε συνάντηση με τους εργαζομένους και τη διοίκηση της ΔΕΗ, στη συνέχεια είχε επαφές με τους εργαζομένους στο τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και τέλος συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Χανίων και τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook