Η καλλιέργεια μπανάνας στην Κρήτη καταλαμβάνει μια έκταση 800 – 850 στρεμμάτων, διασκορπισμένη σε διάφορες περιοχές. Εκεί όπου η καλλιέργεια αυτή έχει τη μεγαλύτερη δυναμική είναι στην Άρβη του Δήμου Βιάννου, που η μπανάνα θεωρείται κύρια καλλιέργεια. Η παρουσία της χρονολογείται από το 1920, όταν ένας καλόγερος, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, είχε κρύψει ένα φυτό στον σκούφο του και το έφερε στην εύφορη κοιλάδα της περιοχής. Από τότε η ιδιαίτερη αυτή καλλιέργεια φιλοξενείται σταθερά στην Άρβη, που «έδεσε» με το τοπίο και το ημιτροπικό κλίμα και εξελίχθηκε με τον καιρό σ’ ένα πολύτιμο προϊόν για τους κατοίκους.

Σήμερα, η ομάδα μπανανοπαραγωγών Άρβης απαρτίζεται από 250 μέλη και το προϊόν, παρά τα οικονομικά προβλήματα, δείχνει να έχει μια σταθερή πορεία στην αγορά όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού συχνά αλυσίδες καταστημάτων ενδιαφέρονται για το προϊόν που καταγράφει μια νέα πορεία. «Προσπαθούμε, σε καιρό κρίσης, να υποστηρίξουμε το προϊόν, τον τόπο μας και τις περιουσίες μας. Δεν είναι εύκολο μέσα σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ωστόσο, επιμένουμε, στοχεύοντας να διευρύνουμε και τη βιολογική καλλιέργεια.

Ξεχωρίζει η μπανάνα από την Άρβη της ΚρήτηςΠρόκειται για μια καλλιέργεια που έρχεται να ανταγωνιστεί τις βιολογικές μπανάνες της Κολομβίας, με θετικά, προς το παρόν, αποτελέσματα, αφού βλέπουμε ότι για την μπανάνα μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σε Κρήτη και Αθήνα», εξήγησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άρβης, Μιχάλης Βαρδάκης. Η μπανάνα της Άρβης ξεχωρίζει, λένε εκείνοι που ξέρουν, για το άρωμα και τη γεύση της, ενώ υπερτερεί από τις εισαγόμενες, που διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στη χώρα μας και, όπως λένε οι μπανανοπαραγωγοί της περιοχής, είναι αδύνατον να έχουν τη φρεσκάδα της εγχώριας μπανάνας που, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Άρβης, είναι καθαρή από συντηρητικά. «Είναι ένα μεγάλο προνόμιο αυτό για την μπανάνα μας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συντηρητικά στο προϊόν καλλιεργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό είναι που μας ευχαριστεί. Το θέμα είναι το προϊόν σου όχι να κουβαλάει μόνο τον χαρακτηρισμό ”εμπορικό”, αλλά κυρίως ”ποιοτικό”», επεσήμανε ο κ. Βαρδάκης, ο οποίος, όμως, διευκρινίζει ότι ο πρόσφατος χιονιάς θα δείξει κατά πόσο επηρέασε αρνητικά τα φυτά. «Επειδή είναι πολυετές φυτό, τα αποτελέσματα δεν φαίνονται άμεσα. Οι πληγές στην υπαίθρια μπανάνα φαίνονται ήδη. Πολλά φυτά έσπασαν, άλλα ”κάηκαν”, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Και μέσα στα θερμοκήπια, όμως, το προϊόν σε έναν μεγάλο βαθμό δείχνει να έχει κιτρινίσει. Αναμένουμε τη συνέχεια με αγωνία».

Η μπανάνα της Άρβης ταυτίζεται με την μπανάνα της Κρήτης, αν και στο νησί υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες και σε άλλες περιοχές, όπως στα Μάλια, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook