Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, χθες Σάββατο 28 Γενάρη, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με τους φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων νομού Ηρακλείου, παραβρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.  

Οι φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα αφού από τις αρχές του Νοεμβρίου έχουν λήξει οι 7μηνες συμβάσεις με το καθεστώς των οποίων εργάζονταν. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους κρατούν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας επί σειρά ετών, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες φύλαξης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της χώρας. Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, να υπολειτουργούν.   Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου όπου σχεδόν όλος ο 1ος όροφος θα παραμείνει κλειστός για όλους τους χειμερινούς μήνες. 

Ο Μ. Συντυχάκης στην παρέμβαση του ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά που νομοθετούν και επιβάλουν αυτές τις εργασιακές σχέσεις. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των στόχων των μνημονίων που τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν  βρίσκεται το άλλοθι για την ομηρία των εργαζομένων. Ο στόχος τους είναι η παράδοση της φύλαξης σε εταιρείες security αλλά και συνολικά των χώρων αυτών στους μονοπωλιακούς ομίλους για νέα πεδία κερδοφορίας. Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να προτάξουν τα αιτήματα τους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, καθώς και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της φύλαξης των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων.   

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ο αγώνας των φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων δεν μπορεί να περιοριστεί δικαστικά αλλά ούτε σε συναντήσεις. Πρέπει να συναντηθεί με τους χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους που βρίσκονται υπό το ίδιο καθεστώς και σε άλλες υπηρεσίες. Να ενωθεί με τον αγώνα για ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής. Η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και τα μονοπώλια, είναι ο μόνος που χαράσσει προοπτική ώστε τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να αποτελέσουν πραγματικά κληρονομιά του λαού, είναι η μοναδική πραγματική διέξοδος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τέλος, ανέφερε πως το ΚΚΕ θα αναδείξει το ζήτημα και στα πλαίσια της Βουλής.