Ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τις συνθήκες εργασίας στις εργολαβίες στα Νοσοκομεία.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι πρώην και νυν εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Ηρακλείου με τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Από τη μία οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα πλυντήρια του ΠΑΓΝΗ αντιμετωπίζουν την απληρωσιά του Δεκέμβρη και του επιδόματος αδείας του 2016 και από την άλλη η Κυβέρνηση με θράσος καταστρατηγεί το δικαίωμα της άδειας μητρότητας σε εργαζόμενη καθαρίστρια του ΠΑΓΝΗ, αφού απορρίφθηκε αίτημα της για 6μηνη άδεια τόσο από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ όσο και από τον ΟΑΕΔ, με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπεται από τη Σύμβαση. Η Σύμβαση είναι αυτή που η νέα πολυδιαφημισμένη σύμβαση έργου ορισμένοι χρόνου της Κυβέρνησης που υποτίθεται θα έβαζε τέλος στους εργολάβους και την εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Κράτος και εργοδοσία δηλαδή ανταγωνίζονται για στο τασάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. Το παρόν γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων κατά την αλλαγή της νομοθεσίας για τους εργαζόμενους της καθαριότητας ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να επιλέξουν από τη Σκύλα στη Χάρυβδη, είτε σε ιδιώτες εργολάβους που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με σκοπό το κέρδος, είτε σε ένα κράτος που με κατάπτυστες συμβάσεις αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο στην καθαριότητα σαν εργολάβο με ΙΚΑ, καταστρατηγώντας κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών όπως το δικαίωμα στη μητρότητα, το δικαίωμα η μάνα να είναι τους πρώτους μήνες κοντά στο παιδί της και μάλιστα σε μία δουλεία που η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες. 

Και τα δυο παραπάνω γεγονότα αποδεικνύουν ότι η βασική κατεύθυνση που υλοποιεί η Κυβέρνηση είναι η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζομένων για το κεφάλαιο και στο Δημόσιο που θα οδηγήσει στην κατάργηση της μονιμότητας, στην εξασφάλιση για τα δημόσια νοσοκομεία με φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα και με υπηρεσίες που θα χρειάζεται να βάζει ο εργαζόμενος συνεχώς το χέρι στην τσέπη. 

Κάνουμε ξεκάθαρο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα νόμο έκτρωμα να αμφισβητήσει το δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας να γεννήσει και να μεγαλώσει το παιδί της.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
•    Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των συναδέλφων στον εργολάβο!
•    Προστασία του δικαιώματος στη μητρότητα. Να δοθεί άδεια λοχείας στη συναδέλφισσα.
•    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Δουλειά με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook