Oι Εθελοντικές Ομάδες Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, συνεχίζουν τη σειρά θεματικών εκδρομών και ξεναγήσεων για τους δημότες. Αυτές οι εκδρομές έχουν σαν στόχο να αναδείξουν θέματα, όπως τον πολιτισμό, την παράδοση, την διατροφή, την ποικιλομορφία της Κρητικής γης, καθώς επίσης να προβάλουν πολιτιστικά, ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία αξιόλογων περιοχών και χωριών του Δήμου και του Νομού μας κυρίως, αλλά ενίοτε και των άλλων Νομών του νησιού μας.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδρομή για το 2017, με προορισμό την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς και τους αρχαιολογικούς χώρους της Γόρτυνας, της Φαιστού και της Αγίας Τριάδας.

Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας η Γόρτυνα, μια πρώιμη ελληνική αποικία και μετέπειτα πρωτεύουσα της ρωμαϊκής Κρήτης που υπήρξε, επίσης, η τοποθεσία της πρώτης επισκοπικής εκκλησιάς της Κρήτης, χτισμένη τον 6ο αιώνα προς τιμήν του Αγ. Τίτου.  Η Γόρτυνα είναι γνωστή από τη μυθολογία ως το μέρος που η Ευρώπη, έγκυος από το Δία, έδωσε ζωή στο  βασιλιά της Κνωσού Μίνωα. Ένα αιωνόβιο δένδρο βρίσκεται στο σημείο, που υποδεικνύει ο μύθος, για να τον θυμίζει. Στη Γόρτυνα, επίσης, βρίσκεται ο αρχαιότερος νομικός κώδικας που χρονολογείται από τον 6ο αι. π.Χ.

Επόμενη στάση στο δεύτερο μεγαλύτερο μινωικό παλάτι, της Φαιστού. Η Φαιστός υπήρξε κατά τους Μινωικούς χρόνους ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μεγάλου πολιτισμού που αναπτύχτηκε και ήκμασε στην Κρήτη κατά την διάρκεια της τρίτης και δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και η πιο σημαντική σε πλούτο και δύναμη πόλη της Νότιας Κρήτης.  Εκεί βρέθηκε επίσης ο μοναδικός, μη αποκρυπτογραφημένος ακόμη, δίσκος της Φαιστού.

Αμέσως μετά, σε κοντινή απόσταση, στις όχθες του Γεροπόταμου, θα επισκεφθούμε τη βασιλική έπαυλη της Αγίας Τριάδας.  Κτίστηκε γύρω στα 1600 π.Χ. και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως θερινή κατοικία του βασιλιά της Φαιστού.

Στη συνέχεια θα γευματίσουμε στο όμορφο παραδοσιακό χωριό Σίβα, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν, προσφορά του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης.

Τόπος συνάντησης και αναχώρησης είναι το άγαλμα του Βενιζέλου, στις 08.30.

Για κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Γεωργιάδη Μαρία, στο τηλ. 6942-258989.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook