Ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε σήμερα τον διορισμό του στρατηγού Νετζντέτ Οζέλ στη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας στο πλαίσιο των ανακατατάξεων μετά την παραίτηση τεσσάρων στρατηγών των ενόπλων δυνάμεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για εκτεταμένες διώξεις δεκάδων αξιωματικών του τουρκικού στρατού.

Εντυπωσιακά ήταν τελικά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του τουρκικού Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (συμβούλιο κρίσεων), αφού παρατάθηκε η θητεία 14 ανώτατων αξιωματικών που κατηγορούνται στην υπόθεση «Βαριοπούλα» και διορίστηκε στη θέση του διοικητή της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Δογμάτων ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου για τον οποίο ο εισαγγελέας έχει ζητήσει ένταλμα σύλληψης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη ονομάσει τον Νετζντέτ Οζέλ αρχηγό του γενικού επιτελείου, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε σήμερα το διορισμό του ενώ ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό των νέων αρχών των γενικών επιτελείων των τριών σωμάτων (στρατού, ναυτικού και αεροπορίας), μετά το πέρας των τετραήμερων εργασιών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS).

Η αποχώρηση την περασμένη Παρασκευή του στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ και των αρχών των επιτελείων στρατού, ναυτικού και αεροπορίας έφεραν στην επιφάνεια την ένταση που συνέχιζε να υποβόσκει επί χρόνια ανάμεσα στην ηγεσία των ένοπλων
δυνάμεων, που θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού κράτους, και του κυβερνώντος κόμματος, που αποτελεί την εξέλιξη ενός απαγορευμένου ισλαμιστικού μορφώματος.
 
Εκτιμάται ότι οι παραιτήσεις έδωσαν στον Ερντογάν μια ευκαιρία να αυξήσει τον έλεγχό του στο στρατό, η ισχύς του οποίου ήταν αδιαμφισβήτητη στην τουρκική πολιτική σκηνή ως πρόσφατα αλλά μειώθηκε σημαντικά μετά την προώθηση μεταρρυθμίσεων — με τη στήριξη της ΕΕ — με στόχο την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στη χώρα.
  .
Κατά τα άλλα,αρχηγός ΓΕΣ ανέλαβε ο διοικητής της Α\’ Στρατιάς στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου.

Στο ΓΕΝ ανάλαβε ο διοικητής του τουρκικού στόλου ναύαρχος Εμίν Μουράτ Μπιλγκέλ, στο ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Μεχμέτ Ερτέν, αφού προήχθη προηγουμένως σε πτέραρχο και στη στρατοχωροφυλακή ο στρατηγός Μπεκίρ Καλγιοντζού.
 
Ο διοικητής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Δογμάτων στρατηγός Σαλντιράϊ Μπερκ που δικάζεται σε υπόθεση που σχετίζεται με την υπόθεση Εργκενεκόν ζήτησε τη συνταξιοδότησή του.

Αντικαταστάθηκε από τον διοικητή της Δ\’ Στρατιάς (Στρατιά Αιγαίου) στρατηγό Νουσρέτ Τάσντελερ.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για το στρατηγό Τάσντελερ στην υπόθεση στην
οποία κατηγορούνται ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί για δημιουργία ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Διοικητής Α\’ Στρατιάς ανέλαβε ο ως σήμερα διοικητής της Γ\’ Στρατιάς στρατηγός Γιαλτσίν Αταμάν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, διοικητής της Δ\’ Στρατιάς με τη σειρά του ο διοικητής της διεύθυνσης στρατιωτικής ιστορίας και στρατηγικών μελετών αντιστράτηγος Αμπντουλάχ Ατάϊ, διοικητής της Γ\’ Στρατιάς ο διοικητής του 5ου σώματος στρατού
αντιστράτηγος Αχμέτ Τουρμούς και διοικητής της Ακαδημίας Πολέμου ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ.

Άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα ήταν η παράταση της θητείας 14 ανώτατων αξιωματικών οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι στην υπόθεση Βαριοπούλα.

Ο τουρκικός Τύπος τις τελευταίες μέρες έγραφε ότι η κυβέρνηση ήταν υπέρ της συνταξιοδότησης των κατηγορούμενων αξιωματικών, ενώ η στρατιωτική ηγεσία επέμενε στην παράταση της θητείας τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook