Σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων.

«Μέχρι τώρα πίστευα ότι ήσασταν κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα βλέπω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας. Αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή που μας λέτε καθυστερούμε, σπεύδετε να μας κατηγορήσετε ότι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε γη και ύδωρ στους δανειστές. Μονά ζυγά δικά σας. Δεν μπορείτε να παίζετε με το μέλλον της χώρας. Πρέπει να πάρετε θέση. Δεν μπορούν να γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα!» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα όσα του καταλόγησε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κάλεσε να «πάρει καθαρή θέση», ως προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. «Είναι αναγκαία η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ή είναι αριστερή ιδεοληψία; (…) Το μόνο που θέλετε είναι να γυρίσετε στις θέσεις εξουσίας για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα! Την ίδια στιγμή που δε χάνετε ευκαιρία να εκφράζετε την συμπάθειά σας στους δανειστές, σπεύδετε και να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δε θα δεχτείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Ποιός σας το ζήτησε αυτό; Εμείς ζητάμε εθνική γραμμή για να τα αρνηθούμε αυτά!» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στις κατηγορίες ότι στελέχη της κυβέρνησης θέλουν Grexit, είπε προς τον κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι «αποδείξαμε όταν τα πράγματα δεν ήταν αστεία, αποδείξαμε και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό και σεβαστήκαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σεβαστήκαμε τον λαό. Προσέξτε μήπως ταυτιστείτε με τις απόψεις του ομοϊδεάτη σας Σόιμπλε, με τα σχέδιά του και τις επιδιώξεις του. Ή απερισκεψία είναι αυτό, ή χρήσιμη ηλιθιότητα. Εκτός αν δε γνωρίζετε που θα οδηγούσε τον τόπο μια τέτοια εκδοχή. Εσείς θέλετε εκλογές για να παραδώσετε τη χώρα στους ακραίους».

Μητσοτάκης: Ανεβήκατε στην εξουσία με ψέματα

«Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο ψεύτικων υποσχέσεων και πέφτετε μέσα σε ένα παραλήρημα λασπολογίας. Ο λαϊκισμός στις μέρες σας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: 

«Για να επιβραδύνετε την κατάρρευσή σας επιχειρείτε να ορθώσετε δύο αναχώματα. Κομματικό κράτος και νέα διαπλοκή».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πιο δηλητηριώδη» τη νέα από την παλιά διαπλοκή, ενώ χαρακτήρισε «φιάσκο» και «πρότυπο διαπλοκής» την υπόθεση με τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. «Μόνο εσείς κ.Τσίπρα & ο κ.Παππάς, όταν δεν είναι απασχολημένος με τις διαστημικές του αναζητήσεις, πιστεύετε ότι καταπολεμήσατε τη διαφθορά», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Μόνο που εσείς κ. Τσίπρα δεν την πολεμήσατε αλλά επιχειρήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε την Εξεταστική Επιτροπή ως μέσο εκφοβισμού των τραπεζικών στελεχών και των ΜΜΕ, σημειώνοντας:

«Φροντίσατε να στείλετε και σαφές μήνυμα: Αν δεν τα βρουν μαζί σας, θα έχουν την τύχη του κ. Ψυχάρη και του ΔΟΛ. Η Εξεταστική αυτή ήταν κ. Τσίπρα η ευκαιρία για εσάς να τα βρείτε με την παλιά διαπλοκή και να δημιουργήσετε τη νέα».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πόρισμα για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «πόρισμα του αόρατου χεριού και της λογοκλοπής». 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής είπε:

«Τολμάτε να κατηγορείτε εμάς ότι συντασσόμαστε με τον Σόιμπλε, ενώ δικά σας στελέχη ανακινούν το θέμα επιστροφής στη δραχμή και μάλιστα σε ταραγμένες εποχές, που αρκετοί θέλουν τη διάλυση της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, αλλά όπως είπε «αυτό είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα, της τραγικής ανικανότητάς του και της βαθιάς άρνησής του να υλοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται». «Αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα τα νέα μέτρα λιτότητας». 

«Το δίλημμα το 2015 ήταν "Grexit ή 3ο Μνημόνιο". Σήμερα, πηγαίνετε να το κάνετε "Grexit ή 4ο Μνημόνιο". Επαναλαμβάνετε διαρκώς τα ίδια λάθη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να παίξετε τις τύχες της χώρας στα ζάρια. Ο λαός σας δείχνει την πόρτα της εξόδου. Φύγετε τώρα», επεσήμανε. 

«Όσο η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο θα ενισχύεται η αναξιοπιστία της χώρας», πρόσθεσε, ενώ αναφέθηκε και στην ομολογία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

«Είμαστε έτοιμοι στη ΝΔ να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα για τη χώρα, χάθηκαν ευκαιρίες, η αξιοπιστία μας καταρρακώθηκε, αλλά η ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα μετατράπηκε σε απαισιοδοξία», υπογράμμισε.

«Ο λαός δεν σας εμπιστεύεται πλέον, μην αγνοτείτε τη βούλησή του. Μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τον τυχοδιωκτισμό του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια δημοψηφίσματος, γιατί ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο λαός θα συμμετέχουν», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.