Την Κυριακή, στην Κίσσαμο, το ετήσιο μνημόσυνο για τον Χανιώτη επιστήμονα – Μαζί και το εννεάμηνο μνημόσυνο της συζύγου του

Πριν από έναν χρόνο, στις 3 Φεβρουαρίου 2016, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 69 ετών, ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες της Ελλάδας, ο καθηγητής Μανώλης Κοντοπυράκης.

Επι σειρά πολλών ετών ως Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, είχε παρεμβατικό ρόλο στα δρώμενα της χώρας.

Το ετήσιο μνημόσυνο για τον Μανώλη Κοντοπυράκη θα γίνει το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στο Καστέλι Κισσάμου, μαζί με το 9μηνο μνημόσυνο της συζύγου του Ειρήνης Βιδαλάκη Κοντοπυράκη, η οποία «έφυγε» τρείς μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Ποιος ήταν ο Μανώλης Κοντοπυράκης

Ο  Μανώλης Κοντοπυράκης, γεννήθηκε στο Καστέλι Κισάμου και αφού αποφοίτησε από το Β´ Λύκειο Χανίων το 1965 μετέβη με υποτροφία στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) για πανεπιστημιακές σπουδές, όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός – μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο City College της Ν. Υόρκης. Στη συνέχεια πήρε Master’s στα μαθηματικά από το CityCollege και Διδακτορικό PhD στα Μαθηματικά από το CourantInstitute του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης.

Ο κ. Κοντοπυράκης έχει εργασθεί στη χρηματιστηριακή εταιρεία Merrill Lynch, στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης ως καθηγητής και, από το 1984 είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα των Μαθηματικών του Πολυτεχνείου CooperUnion της Ν. Υόρκης. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, το όνομά του έχει συμπεριληφθεί τρεις φορές στο Who is who among America’s best teachers, δηλαδή στη λίστα των καλύτερων καθηγητών της Αμερικής.

Ο κ. Κοντοπυράκης, πληθωρικός και συμπαθές άτομο, αναμείχθηκε στα ελληνικά «κοινά» το 1990, οπότε και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, τα οποία ασκεί ως το 1993. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ο κ. Κοντοπυράκης συνδέθηκε με την αλλαγή του τιμαρίθμου ενώ δεν δίσταζε να προβαίνει σε προβλέψεις για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, στην ανεργία και σε άλλα μεγέθη.

Επέστρεψε στην ίδια θέση το 2004 και έμεινε εκεί για 5 χρόνια. 

Στην συνέχεια το όνομα του ενεπλάκη στο ζήτημα των στοιχείων του ελλείμματος που είχε αποστείλει η Ελλάδα στην ΕΕ, όπου ακολούθησε εξεταστική επιτροπή, με την τελευταία εμφάνιση του στην Βουλή, για αυτό το θέμα, τον Ιούνιο του 2015. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook