Κι ενώ οι τράπεζες αναζητούν τρόπους προκειμένου να διευθετήσουν τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδόχων, παράλληλα, προς επιβεβαίωση όσων κάνουν λόγο για «τουρισμό δύο ταχυτήτων ανά την Ελλάδα», βλέπουν, στις νέες χρηματοδoτήσεις, τα αιτήματα για νέες επενδύσεις να αυξάνονται. Αιχμή, τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών σε τρεις από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Τους συγκεκριμένους προορισμούς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο νεοεισερχόμενοι αλλά και παλιότεροι παίκτες της αγοράς, αναζητώντας παραθαλάσσια resorts, την ίδια στιγμή που το πέρασμα της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport φαίνεται να κινητοποιεί νέες δυνάμεις, από το εξωτερικό, στην εγχώρια αγορά.

Τα πλάνα των Γερμανών

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή γερμανικών κεφαλαίων, έχει ξεκινήσει ήδη επαφές στη χώρα μας με το φιλόδοξο στόχο για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα στα πέριξ των 14 αεροδρομίων, τα οποία θα τεθούν υπό τη διαχείριση της Fraport (Ακτίου, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Ζακύνθου). Στο σχήμα συμμετέχουν επενδυτές από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων και tour operators, ενώ επικεφαλής έχει τεθεί ένα από τα πιο γνωστά στελέχη στον κλάδο του τουρισμού στη Γερμανία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλάνα των επενδυτών είναι να δημιουργήσουν συνολικά περί τις 26.000 νέες κλίνες ανά την Ελλάδα, οι οποίες θα λειτουργήσουν σταδιακά, ξεκινώντας εντός της επόμενης τριετίας. Στόχος, όπως επισημαίνεται, δεν είναι απαραίτητα η εμπλοκή τους στο «ξεκαθάρισμα» των κόκκινων ξενοδόχων, με το σκεπτικό ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ανάγκη για νέα, αναβαθμισμένα καταλύματα, σε συνέχεια των προοπτικών που δημιουργούνται με την ανάληψη της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το σχήμα της Fraport.

Σημειωτέον ότι η παράδοση των 14 αεροδρομίων έχει ήδη μετατεθεί χρονικά προς τα πίσω λόγω «τεχνικών» ζητημάτων και – με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα- υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο, ώστε να ξεκινήσουν στη συνέχεια και οι επενδύσεις για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ εντός της περιόδου της πρώτης τετραετίας από την ανάληψη της διαχείρισής τους. Στόχος είναι τα πλάνα του επενδυτικού σχήματος για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων να «τρέξουν’» παράλληλα με τις αναβαθμίσεις των αεροδρομίων και υπό τη- βασική- προϋπόθεση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Μεγάλη κινητικότητα από παλιούς και νέους παίκτες παρατηρείται και στην Κρήτη, όπου τα πρώτα μηνύματα των προκρατήσεων για το 2017 παραπέμπουν σε χρονιά- ρεκόρ.

Απαντώντας στο ερώτημα αν, λόγω της υψηλής ζήτησης, οι ξενοδόχοι του νησιού αρχίζουν και σταματούν τις πωλήσεις για τη θερινή σεζόν, ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνει ότι «πρόκειται μάλλον για υπερβολές, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γενικότερο, ρευστό περιβάλλον σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα ως προς το πώς θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός στο νησί. Οι προκρατήσεις για το 2017 κινούνται, όντως, ακόμη υψηλότερα σε σύγκριση με το 2016, όπου οι επιδόσεις στον τουρισμό της Κρήτης ήταν πολύ καλές, με αρκετές τουριστικές αγορές να κινούνται με διψήφια ποσοστά αύξησης».

Ο κ. Βαμιεδάκης στέκεται και στην ανάγκη για νέες επενδύσεις που θα προσθέσουν νέες κλίνες στο νησί, με δεδομένη την υψηλή ζήτηση και τον στόχο για την επιμήκυνση της σεζόν, προσθέτοντας ότι αν εξέλιπαν ή τουλάχιστον βελτιώνονταν ζητήματα που σχετίζονται με την φορολόγηση και τη χρηματοδότηση τα νέα έργα θα ήταν πολύ περισσότερα, δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή πάντως στην Κρήτη, στις μεγάλες επενδύσεις που ”τρέχουν” για την προσέλκυση τουριστών υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων είναι αυτές των ομίλων Καράτζη για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 260 κλινών, παρακείµενης στο υφιστάµενο ξενοδοχείο της εταιρείας Nana Beach σε έκταση 37 στρεμμάτων στο Δράπανο Χερσονήσου, ανατολικά του Ηρακλείου, καθώς επίσης και του ομίλου Καλουτσάκη, ο οποίος μέσω των Hersonissos Group Hotels λειτουργεί 7 ξενοδοχεία στην περιοχή της Χερσονήσου Κρήτης.

Το νησί περιλαμβάνεται και στις αγορές –στόχους στον τομέα των resorts για τη Marriott, η οποία φέρεται να έχει έλθει πιο κοντά για συνεργασία με μία από τις παλιές επιχειρηματικές οικογένειες του νησιού. Σημειωτέον ότι στο νησί ήδη ο όμιλος συνεργάζεται μέσω του brand «The Autograph Collection» με τη Ledra Hotels and Villas της οικογένειας του καρδιοχειρουργού Π. Σπανού, με δύο μονάδες, το Domes of Elounda στην Ελούντα Λασιθίου και το επίσης 5άστερο Domes Noruz, αυτή τη φορά στα Χανιά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook