Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση Μοιρών της ΠΑ με την 555 Fighter Squadron της USAFE. Η συγκεκριμένη Μοίρα με έδρα την αεροπορική βάση Aviano στην Ιταλία έφερε 14 μαχητικά F-16CM Fighting Falcon και 260 αεροπόρους και τεχνικούς στην 115ΠΜ στη Σούδα για διάστημα 2 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον διοικητή του κλιμακίου του 555FS στη Σούδα, αποτέλεσε άριστη ευκαιρία η συνεργασία με την ΠΑ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εφαρμογή τακτικών που χρησιμοποιεί η κάθε πλευρά προκειμένου να πετύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς της USAFE με την ΠΑ.

Επιπλέον ενισχύεται η διαλειτουργικότητα των δύο αεροπορικών δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα ενώ πολύτιμα είναι τα διδάγματα και οι εμπειρίες που αποκομίζουν και οι δύο πλευρές καθώς οι χειριστές της ΠΑ έχουν την πολύτιμη ευκαιρία να εκπαιδευτούν μαζί με αμερικανούς συναδέλφους τους σε ποικιλία επιχειρησιακών σεναρίων.

Πραγματοποιήθηκε επίσης και συνεργασία με ιπτάμενο τάνκερ KC-135R της 161st Air Refueling wing (Εθνοφρουρά της Αριζόνα) το οποίο είχε μετασταθμεύσει στη Σούδα ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Συνολικά όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκαν 267 «επαφές» με το τάνκερ από μαχητικά της USAFE και της ΠΑ.

Οι συνεργασίες με συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις είναι ένας τομέας που η ΠΑ αποδίδει ιδιαίτερη προτεραιότητα καθόσον, είναι διαπιστωμένο οτι προσφέρει πλεονεκτήματα τόσο στην εκπαίδευση του προσωπικού όσο και στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον μάλιστα αναμένεται σε λίγους μήνες, η διεξαγωγή της άκσησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2017, η οποία θα φιλοξενήσει στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα, μαχητικά από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία και ενδεχομένως άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται ότι η 555FS προετοιμάζεται προσεχώς για επιχειρησιακή ανάπτυξη στην Ασία, προκειμένου να υποστηρίξει επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook