Το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Μαρτίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Ακρωτηρίου μαθητές από 14 Δημοτικά 13 Γυμνάσια και 9 Λύκεια του Νομού μας θα παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους αλλά και γενικότερα στο κοινό,ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. 

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων πιστεύοντας στην αναγκαιότητα εκλαΐκευσης - σύνδεσης των Φυσικών Επιστημών με την κοινωνία οργανώνει με την  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσηςγια τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ Φ.Ε. ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ » μια μέρα αφιερωμένη στις Φυσικές Επιστήμες. Τις δράσεις μας αυτές συνδιοργανώνουμε με το Δήμο Χανίων ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ , την Ένωση γονέων και κηδεμόνων του Νομού μας, την Ένωση Ελλήνων Χημικών (Π.Τ Κρήτης)  τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης και το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.

Το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Μαρτίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Ακρωτηρίου μαθητές από 14 Δημοτικά 13 Γυμνάσια και 9 Λύκεια του Νομού μας θα παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους αλλά και γενικότερα στο κοινό,ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. Οι μαθητές και οι μαθήτριές  σαν μικροί επιστήμονες θα διδάξουν και θα διδαχθούν σε ένα «Πανηγύρι» των Φυσικών Επιστημών συνδέοντας τις γνώσεις τους με το «κάνω» αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα και την ομορφιά του πειραματισμού. Παράλληλα θα λειτουργούν
εκθέσεις σχετικές με την διδασκαλία των φυσικών επιστημών.

Τις αντίστοιχες βραδιές η σκυτάλη θα δίνεται σε επιλεγμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους για να συνεχίσουν με ομιλίες και συζητήσεις με το κοινό στο ΚΑΜ. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο ο Αστροφυσικός Δ.Σιμόπουλοςεπίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου θα μας μιλήσει με θέμα «ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ» και θα τιμηθεί από τον σύλλογο φίλων αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ)  ενώ την Κυριακή ο Φυσικόςπειραματιστής του ΑΠΘΠαναγιώτης Κουμαράς θα συζητήσει μαζί μας με θέμα  «Διδάσκοντας Φυσική αύριο» και θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στους δασκάλους καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας.

Ο σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι:

•    Η ανάδειξη των Φ.Ε ως απαραίτητων ερμηνευτικών κλειδιών για την κατανόηση του κόσμου μας, για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και την δημιουργική αφομοίωση της τεχνολογικής προόδου.
•    Να ενθαρρυνθούν οι μαθητές  και να απομυθοποιήσουν τους όποιους φόβους τους για τις  «δύσκολες και ακαταλαβίστικες» Φ.Ε. και να ασχοληθούν με αυτές,
•    να αποκτήσουν εμπειρίες και δεξιότητες χρήσιμες στη καθημερινότητα, να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, συναισθηματική ωριμότητα και αξίες, με αφορμή τις επιστήμες και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.
•    να δημιουργηθεί μία ομάδας μικρών «επιστημόνων» σε κάθε σχολική μονάδα, 
•    να προβληθεί η πειραματική διαδικασία,  αυτή η τεράστιας σημασίας διαδικασία  που μαζί με την θεωρία συγκροτούν την δυαδική  υπόσταση και επαναστατική βάση της εξέλιξης των φυσικών επιστημών και των κοινωνιών και τέλος 
•    το «άνοιγμα» και η παρέμβαση του ΕΚΦΕ και των επιστημονικών Συλλόγων μας στα κοινωνικά δρώμενα των Χανίων.

Οι φετινές συμμετοχές είναι: 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ (14)
2ο Κουνουπιδιανών, Μαυρομματάκη, 4ο ,10ο ,8ο , 19ο  Δημοτικά Χανίων,
Θεοδωρόπουλου, Βουκολιών, Τσικαλαριών, Πλατανιά, Περιβολίων, 2ο Νέας Κυδωνίας,  Ναυστάθμου, Φρε,

ΓΥΜΝΑΣΙΑ (13) 

Βάμου, Θεοδωροπούλου, Κολυμπαρίου, Βουκολιών, Κουνουπιδιανών, Βρυσσών, 1ο ,2ο, 4ο ,6ο  Χανίων, Αλικιανού,  Πλατανιά, Ν.Κυδωνίας,

ΛΥΚΕΙΑ (9)
Αλικιανού, Βουκολιών , Βάμου,  Εκκλησιαστικό, Ακρωτηρίου, ΚολυμπαρίουΕσπερινό ΓΕΛ., ΓΕΛ Σούδας, ΕΠΑΛ Ελ.Βενιζέλου.

Η όλη διαδικασία με την συμμετοχή του Χανιώτικου κοινού, θα προσφέρει γνώσεις αλλά και διασκέδαση με επίκεντρο τους μαθητές, οι οποίοι θα συνεργαστούν,θα διδάξουν και θα διδαχτούν. Στόχος μας επίσης είναι, μετά από την επιτυχία των πρώτων διοργανώσεων, το παραπέρα άπλωμα της προσπάθειας αυτής, έτσι ώστε να αποτελεί, κοινωνικό γεγονός για τα Χανιά μας, που με αγωνία γονείς και μαθητές θα περιμένουν κάθε χρόνο . 

Αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας αυτή έχουμε την υποστήριξη των Δήμων  Αποκορώνου και Πλατανιά ενώ χορηγοί μας είναι τα Σούπερ Μάρκετ SYNKA και η ΕΤΑΝΑΠ.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕΧανίων και στο τηλέφωνο  28210 28666.