Τα spreads των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης αποκλιμακώθηκαν χθες, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαικού Ταμείου Σταθερότητας.
 
Στις επόμενες συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία για λύση-πακέτο στα δημοσιονομικά προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση του Ευρωπαικού Ταμείου, διεξαγωγή νέων, αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες, αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
 
Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η αύξηση των πόρων του ταμείου, που αυτή τη στιγμή μπορεί να χορηγήσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ μόνο, και η δυνατότητα να μπορεί να αγοράσει απευθείας κρατικό χρέος ή να δανείζει τις υπερχρεωμένες χώρες, ώστε να μπορούν οι ίδιες να αγοράζουν τα ομόλογά τους.
 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο δήλωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προσφέρουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης.
newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook