Ξεκινούν και πάλι οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο στο Ηράκλειο. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ετοιμάζει μικτά κλιμάκια με την αστυνομία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος που θεσπίστηκε το 2004.

Τα μικτά κλιμάκια ελεγκτών και αστυνομικών θα ξεκινήσουν του ελέγχους αρχικά από δημόσιους χώρους όπως υπηρεσίες κα νοσοκομεία για τους οποίους η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δέχεται συνεχώς καταγγελίες από πολίτες και αντικαπνιστικούς συλλόγους, ενώ θα ακολουθήσουν και έλεγχοι σε ιδιωτικούς χώρους εστίασης.

Σε πρώτη φάση στους παραβάτες θα γίνονται συστάσεις, με τα κλιμάκια να προβαίνουν αρχικά σε ενημέρωση των πολιτών.

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν ακολουθήσουν τις συστάσεις αφού για μια επιχείρηση το πρόστιμο ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως μερικές χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την παράβαση.

Από τα πρόστιμα δεν γλιτώνουν ούτε οι υπεύθυνοι των καταστημάτων στους οποίους μπορεί να βεβαιωθεί προσωπικό πρόστιμο από 100 έως 2000 ευρώ αλλά ούτε και οι καπνίζοντες πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ.

Η Διευθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης τονίζει πως το Υπουργείο έχει ατονήσει από καιρό τους ελέγχους του για την εφαρμογή του νόμου.

Οι γραμμές 1141 και 1142 που δέχονταν τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών και τις διαβίβαζαν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας δεν λειτουργούν με το υπουργείο να διαβιβάζει πλεόν μόνο έγγραφες καταγγελίες.

Ωστόσο οι καταγγελίες που δέχεται καθημερινά η Διέυθυνση Δημόσιας Υγείας στο Ηράκλειο κινητοποίησε την υπηρεσία στο να συστήσει και πάλι τα μικτά κλιμάκια, τα οποία θα ξεκινήσουν τους ελέγχους μέσα στον Φεβρουάριο.

Μάλιστα οι καταγγελίες αφορούν κυρίως δημόσιες υπηρεσίες και την αρνητική πρωτιά καταγράφουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Βενιζέλειο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook