Μια πρωτοφανής υπόθεση απασχόλησε τις αρχές και είχε τεράστιο οικονομικό όφελος για τους εμπλεκομένους. Πρόκειται για διεθνές κύκλωμα που πωλούσε παράνομα το προστατευμένο είδος χελιού «Αnguilla Anguilla». Η συγκεκριμένη ποικιλία χελιού κοστίζει έως και 1000 ευρώ το κιλό στις αγορές της Κίνας!

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από ενεδελεχή έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων η οποία διενεργήθηκε με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου.

Πλέον μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος βρίσκονται αντιμέτωπα με τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αλλά και με κατηγορίες που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδος, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) και υπό την εποπτεία της Eurojust. Για την Ελλάδα  συμμετείχε ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν σε Αττική και επαρχία, ενώ μπαράζ συλλήψεων εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και από τις ισπανικές αρχές.

Ενδεικτικά για τα κέρδη των κατηγορουμένων, αλλά και τον τρόπο δράσης τους είναι τα όσα αναφέρονται στο σχετικό σημείωμα της οικονομικής εισαγγελίας. Αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς:

«..Το ανωτέρω είδος χελιού, επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι, είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ’ όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%. Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί με την ανωτέρω σύμβαση CITES, ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνηση του, ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει.

Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) του μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο – διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) των γυαλόχελων γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη. Οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες, πουλάνε παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ)…»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook