Μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης, βάρους το οποίο ξεπερνά τον 1,7 τόνο, προερχόμενη από την Κολομβία και προοριζόμενη για τις ΗΠΑ, κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σε συντονισμό με άλλες τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών, ανακοίνωσε η αστυνομία της Κολομβίας.

Συνολικά «1.757 κιλά υδροχλωρικής κοκαΐνης κατασχέθηκαν στη Γουατεμάλα, τον Ισημερινό, την Κολομβία και το Σαλβαδόρ κατά τη διάρκεια μιας ταυτόχρονης επιχείρησης» σε συντονισμό με τις διωκτικές αρχές των χωρών αυτών, ανέφερε η αστυνομία της Κολομβίας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη.

Η σημαντικότερη κατάσχεση (1.008 κιλά) έγινε στη Γουατεμάλα, κατά τη διάρκεια νηοψίας σε ταχύπλοα που είχαν αποπλεύσει από τα περίχωρα της Κονγκάλ, στον νομό Ναρίνιο, στις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα ναρκωτικά ανήκαν σε ένα δίκτυο διακινητών που εδρεύει σε αυτή την περιοχή κι αποτελείται από πολίτες της Κολομβίας, του Ισημερινού, του Μεξικού και της Γουατεμάλας, κι επιδίωκε να μεταφέρει την κοκαΐνη διά θαλάσσης στην Κεντρική Αμερική και από εκεί στις ΗΠΑ.

Οι υπόλοιπες τρεις κατασχέσεις έγιναν στο λιμάνι Ακαχούτλα του Ελ Σαλβαδόρ, όπου βρέθηκαν εννιά πακέτα συνολικού βάρους 382 κιλών και κατασχέθηκαν στη θάλασσα· σε ένα ακίνητο στη Ματσάλα, στην επαρχία Ελ Όρο του Ισημερινού, όπου κατασχέθηκε ποσότητα 228 κιλών· ενώ ποσότητα 139 κιλών ανακαλύφθηκε μέσα στην κουζίνα ενός ιστιοφόρου υπό σημαία ΗΠΑ, κοντά στο νησί Μπαρού της Κολομβίας (βόρεια).

Η Κολομβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φύλλων κόκας –της βάσης της κοκαΐνης– παγκοσμίως, με καλλιέργειες συνολικής έκτασης 960.000 στρεμμάτων, ενώ θεωρείται επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός του ναρκωτικού αυτού παγκοσμίως, με 646 τόνους το 2015, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook