Κάλεσμα συμμετοχής στη δράση της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου προς τα Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Εκπαιδευτικούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Καθώς τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας και καθημερινά χιλιάδες παιδιά του πολέμου, εγκλωβίζονται στη χώρα μας, λόγω των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να «μιλήσουμε» στους μαθητές μας!

Καλούμε τα Δ.Σ. των ΣΥΛΛΟΓΩΝ και των ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων και όλους τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στη δράση της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. με θέμα “ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ”(βλ. eedye.gr).

Μέσα από τη δράση αυτή, να καλέσουμε τους μαθητές μας «να σκεφτούν τους άλλους» με την τέχνη τους, με τον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια τους!

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.), που δια­νύ­ει ήδη το 61ο έτος ζωής και δράσης, απευ­θύ­νε­ται σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως τους μαθητές και μας καλεί συλλογικά αλλά και τον καθένα ξεχωριστά “ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ”, πρόσφυγες αλλά κι ανθρώπους της διπλανής πόρτας!

Η δράση αυτή είναι συνέχεια των δύο προηγούμενων που διοργάνωσε η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., για τις αιτίες των πολέμων και της προσφυγιάς: «Μια ζω­γρα­φιά για την ει­ρή­νη» το 2015 και «Κα­νείς δεν επι­λέ­γει να γίνει πρό­σφυ­γας» το 2016. Σ’ αυτές, με ευαι­σθη­σία οι μα­θη­τές απο­τύπωσαν στα έργα τους (ζω­γρα­φι­κή, κεί­με­να, κολ­λάζ, βί­ντεο κλπ.) το όνει­ρο για μια ζωή ει­ρη­νι­κή, χωρίς πο­λέ­μους, φτώ­χεια και επεμ­βά­σεις.

Για το θέμα:

Η ιδέα για τη φετινή δράση βα­σί­ζε­ται στο ποί­η­μα του Πα­λαι­στι­νί­ου αγω­νι­στή ποι­η­τή Μαχ­μούτ Ντα­ρουίς (1942-2008), ο οποί­ος θε­ω­ρεί­ται εθνι­κός ποι­η­τής της Πα­λαι­στί­νης και ένας από τους ση­μα­ντι­κό­τε­ρους σύγ­χρο­νους Άρα­βες ποι­η­τές.

“Ποίημα  που, όπως σημειώνει η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.,  λει­τουρ­γεί θε­τι­κά και πολ­λα­πλα­σια­στι­κά στα αι­σθή­μα­τα αλ­λη­λεγ­γύ­ης, αγά­πης και υπο­στή­ρι­ξης που έχουν εκ­φρά­σει οι μα­θη­τές στα χι­λιά­δες παι­διά που ξε­ρι­ζώ­θη­καν βίαια από τις εστί­ες και ζουν κάτω από εξαι­ρε­τι­κά αντί­ξο­ο­ες συν­θή­κες. Ταυ­τό­χρο­να το ποί­η­μα μας υπεν­θυ­μί­ζει ότι ο «άλλος» είναι ο δι­πλα­νός μας, ο συμ­μα­θη­τής με τους άνερ­γους γο­νείς, ο φίλος με την άρ­ρω­στη μάννα που δεν μπο­ρεί να βρει νο­ση­λεία, αλλά κι εμείς οι ίδιοι που ζούμε μέσα στην αβε­βαιό­τη­τα, την ανα­σφά­λεια, το άγχος για το αύριο.”

 Να σκέφτεσαι τους άλλους

Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.

Όταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.

Όταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που μόνο τα σύννεφα έχουν να τους θηλάσουν.

Όταν γυρνάς στο σπιτικό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς όσους ζουν σε αντίσκηνα.

Όταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.

Όταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν.

Και καθώς σκέφτεσαι εκείνους τους άλλους,

στον εαυτό σου γύρισε και πες:

«Αχ και να ήμουν ένα κερί στο σκοτάδι».

Για την οργάνωση της δράσης:

Τα έργα  μπο­ρούν να είναι ατο­μι­κά ή ομα­δι­κά σε όλες τις μορ­φές της καλ­λι­τε­χνι­κής – πνευ­μα­τι­κής δη­μιουρ­γί­ας: μου­σι­κή, βί­ντεο, ζω­γρα­φι­κή, κολ­λάζ, αφι­σέ­τες ή με­γά­λα τα­μπλό, κεί­με­να, φω­το­γρα­φί­ες κλπ. Οι ατο­μι­κές προ­σπά­θειες, όσον αφορά τη γρα­φι­κή ύλη, να έχουν διά­στα­ση σε μέ­γε­θος χαρ­τιού Α3 ή Α4 και οι ομα­δι­κές μπο­ρούν να είναι και σε με­γά­λα τα­μπλό, χωρίς να αποκλείεται κάθε άλλη πρω­το­βου­λία.

Τα έργα των μαθητών μπορούν να παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Για πε­ρισ­σό­τε­ρες διευ­κρι­νί­σεις μπο­ρεί­τε να επι­κοι­νω­νεί­τε κε­ντρι­κά με την Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., αλλά κυ­ρί­ως με τις Επι­τρο­πές Ει­ρή­νης της πε­ριο­χής σας ή με τις τοπικές Επιτροπές του ΠΑΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε να στέλνετε τις αποφάσεις συμμετοχής σας στη δράση, ως ΣΥΛΛΟΓΟΣ ή ΕΛΜΕ, ως Σύλλογος Διδασκόντων ή και μεμονωμένα ως εκπαιδευτικός, αλλά και τα έργα των μαθητών σας ηλεκτρονικά στο mail της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕpanelladiki@edupame.gr για να ανέβουν στην ιστοσελίδα μας (edupame.gr).”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook