Αίτημα στην Περιφερεια έχει κάνει ο δήμος Αποκορώνου προκειμένου τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Αποκόρωνα να κηρυχθούν πλημμυρόπληκτες αλλά και όλος ο δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκόρωνα, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ο δήμος του δέχτηκε το μεγαλύτερο όγκο νερού σε όλο τον νόμό Χανίων. Όπως δείχνουν τα βροχομετρικά, το ύψος νερού έφτασε τα 200 χιλιοστά στον Βάμο αλλά και σε άλλα σημεία του Αποκόρωνα, μέσα σε δυο ώρες. Έχει υποστεί μεγάλη ζημιά ο ΒΟΑΚ, η παλιά εθνική οδός, το επαρχιακό και το δημοτικό οδικό δίκτυο καθώς και το αγροτικό δίκτυο. 

“Συγκεντρώνουμε ήδη τα στοιχεία των ζημιών και τεκμηριωμένα με εκθέσεις που θα συντάξουμε, θα ζητήσουμε την οικονομική συνδρομή της πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι πρώτες δικές μας εκτιμήσεις πάντως, είναι ότι οι ζημιές στον Αποκόρωνα θα υπερβούν τα 2 εκατ. ευρώ.” τονίζει ο δήμαρχος.

Οι δημότες θα προσέρχονται στο Δημαρχείο Αποκορώνου, στις Βρύσες, στο χώρο του πρωτοκόλλου ώστε να πρωτοκολλήσουν και να υποβάλλουν την αίτησή τους. 

Από το Δήμο Αποκορώνου καλούνται οι δημότες των Δημοτικών Ενοτήτων, οι οικίες και οι οικοσκευές των οποίων επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου, όπως υποβάλλουν αίτηση υπεύθυνη δήλωση στην οποία περιγράφονται οι ζημιές που έγιναν, υποδεικνυόμενες και από συνημμένο φωτογραφικό υλικό έως την Παρασκευή 17/02/2017, προς τις αρμόδιες Επιτροπές Ελέγχου του Δήμου προκειμένου αυτές άμεσα να διενεργήσουν αυτοψίες και να καταγράψουν τις ζημιές που αφορούν τις οικίες τους, ώστε στη συνέχεια οι ως άνω περιοχές του Δήμου να κηρυχθούν – με βάση τη διαδικασία που ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία – ως πλημμυροπαθείς και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους δημότες που επλήγησαν.

Οι δημότες θα προσέρχονται στο Δημαρχείο Αποκορώνου, στις Βρύσες, στο χώρο του πρωτοκόλλου ώστε να πρωτοκολλήσουν και να υποβάλλουν την αίτησή τους. 

Επίσης, κατόπιν οδηγιών από τον ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι, παραγωγοί και καλλιεργητές που υπέστησαν ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο (π.χ. αιγοπρόβατα, κλπ) και στο φυσικό κεφάλαιο, θα πρέπει να δηλώσουν τη ζημιά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ όσοι υπέστησαν ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (κτηνοτροφικές μονάδες, στάνες – ποιμνιοστάσια, κλπ) μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας Δήμου Αποκορώνου:
– 2825340300
– 2825340504

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook