Συχνές είναι οι αναφορές του εγκλωβισμού που οι πολιτικοί μας έχουν επιβάλει με την περίφημη πλέον συνταγματική πρόνοια του άρθρου 16. Το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε συνδυασμό με ευρύτερες παθογένειες (με κύρια των φοιτητικό υπερπληθυσμό των ιδρυμάτων) έχουν δυστυχώς επιφέρει πτώση του επιπέδου σπουδών, κάτι που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αντανακλάται στον τεράστιο αριθμό των άνεργων πτυχιούχων. 

Για πολλά χρόνια η Αγγλία ήταν η «αγαπημένη» χώρα για σπουδές, η πρώτη επιλογή όσων για οποιοδήποτε λόγο επέλεγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, με τη Γαλλία να διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων φοιτητών, καθώς αναγνωρίζονται τα ιδιαίτερα  θετικά χαρακτηριστικά τους τα οποία με την κατάλληλη καθοδήγηση αποτελούν πλούτο για τα ιδρύματα και τη χώρα που τους φιλοξενεί. Στην Γαλλία σπουδάζουν 298.000 αλλοδαποί φοιτητές 12,3% του συνόλου, μεταξύ αυτών και 2.357 Έλληνες. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η καθιερωμένη έκθεση των Γαλλικών Πανεπιστημίων, μια εκδήλωση που δίνει την ευκαιρία στα ελληνόπουλα να ενημερωθούν για τις δυνατότητες εκπαίδευσης που προσφέρονται στο Παρίσι και  άλλες γαλλικές πόλεις. Οι εκδηλώσεις ονομάζονται «Ημέρες Ταλέντου», μιας και οι Γάλλοι προσφέροντας ιδανικές εκπαιδευτικές (και όχι μόνο) συνθήκες, αναζητούν ταλαντούχους νέους ανθρώπους απ όλες τις χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Οι σπουδές στην Γαλλία παρουσιάζουν τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες, καθώς αφενός είναι υψηλότατου επιπέδου, αφετέρου είναι δωρεάν. Επιπρόσθετα, οι ξένοι φοιτητές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Γάλλους συναδέλφους τους, πληρώνουν το ίδιο ποσό εγγραφής και έχουν την ίδια επιχορήγηση στέγης. Οι σπουδές ανάλογα το πρόγραμμα γίνονται στην Γαλλική ή στην Αγγλική γλώσσα και το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο είναι το Β2 (αντίστοιχο του λεγόμενου Lower), δεν αποτελεί με λίγα λόγια εμπόδιο.

Οι Γάλλοι έχουν επίσης εξελίξει και στο πανεπιστημιακό επίπεδο τα προγράμματα μαθητείας, τα οποία απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να συνδυάσουν σπουδές με επαγγελματική εμπειρία. Τα ονομάζουν μάλιστα «Ιδανικό δρόμο για πρόσβαση στην αγορά εργασίας», καθώς συνήθως οι απόφοιτοι είτε δέχονται προτάσεις εργασίας από τους έως τότε εργοδότες τους, είτε λόγω της εμπειρίας τους είναι ευκολότερο να βρουν δουλειά αλλού. Με τρόπο απλό και ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι φοιτητές συνάπτουν συμβάσεις με τους εργοδότες και αμείβονται ανάλογα με την ηλικία τους ποσοστό επί του βασικού μισθού, κάτι που εκτός της πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας τους επιτρέπει να σπουδάσουν χωρίς να επιβαρύνουν τις οικογένειες τους. 

Όλες οι διαδικασίες εύρεσης του κατάλληλου Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου ή  Business Schools και της συμπλήρωσης του φακέλου του υποψηφίου γίνονται εύκολα και γρήγορα μέσω της υπηρεσίας Campus France με ή χωρίς βοήθεια από ειδικούς. Με επίπεδο σπουδών παγκόσμια αναγνωρισμένο και με τις λεωφόρους της καριέρας ανοιχτούς, θεωρώ ότι η Γαλλία είναι μία από όλες τις απόψεις άριστη επιλογή για την ελληνική οικογένεια.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook