Με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης,Εσωτερικών, Οικονομικών,Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά, μεταξύ άλλων, να απογραφούν άμεσα οι ζημιές από την πρόσφατη έντονη βροχόπτωση στο Νομό Χανίων και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές του Νομού Χανίων τις προηγούμενες ημέρες, είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών τόσο σε υποδομές(οδικό, αρδευτικό, υδρευτικό δίκτυο, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια) όσο και σε ζωικό αλλά και φυτικό κεφάλαιο.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, αιρετοί και πολίτες πλημμύρισαν σπίτια ενώ προκλήθηκαν ζημιές και στη φυτική παραγωγή.

Οι αγρότες παραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ καλούνται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν την καταστροφή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παραγωγών στις τοπικές κοινότητες Αφράτων και Καληδονίας ενώ τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν στον Δήμο Πλατανιά και στην δημοτική ενότητα Κολυμπαρίου με τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν λόγο για θεομηνία που κατέστρεψε ολοσχερώς την περιουσία τους.

Παράλληλα σημειώθηκαν κατολισθήσεις στους δρόμους και συγκεκριμένα οι δρόμοι στη περιοχή του Βλητέ και στην περιοχή του ναυστάθμου Σούδας πλημμύρισαν ενώ στα Μινωθιανά υπέστη μεγάλη καταστροφή ο παραλιακός δρόμος.

Με μια πρώτη εκτίμηση οι ζημιές ξεπερνούν το 1,5 εκ. ευρώ, ωστόσο η επίσημη καταγραφή θα γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας σε συνεννόηση με τους  Δήμους και σύμφωνα με τους αιρετούς ο μόνος τρόπος να καλυφθεί το ποσό είναι με έκτακτη βοήθεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για ολόκληρο το 2017 διαθέτει για έργα μόλις 400.000 ευρώ.

Επειδή τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, το μέγεθος των οποίων θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα και

επειδή οι αγρότες και οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την έντονη βροχόπτωση

 

Ερωτάσθε κ. κ Υπουργοί,

 

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την άμεση απογραφή των ζημιών και την εξατομίκευση τους ώστε να  αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες αγρότες- κτηνοτρόφοι;
Θα καταβάλλετε άμεσα το προβλεπόμενο εφάπαξ βοήθημα για τους πλημμυροπαθείς;
Θα χρηματοδοτήσετε τους πληγέντες Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook