Για έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας κατηγορεί τον Δήμαρχο Χανίων και τους Βουλευτές η δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος.

Σε ανακοίνωση με αφορμή το θέμα της εκχώρησης του αεροδρομίου Χανίων στην Fraport, η δημοτική παράταξη Χανίων παίρνει θέση σε μια σειρά απο θέματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, έχει ως εξής:

“«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»  
Τίποτα πιο ταιριαστό σήμερα από τα λόγια του Ρήγα. Σήμερα που η αλήθεια θέλει τόλμη και ελευθερία για να ακουστεί, που η χώρα εκβιάζεται από τοκογλύφους, που οι πολίτες βιώνουν την πιο επαίσχυντη καθημερινότητα, που η ζωή ευτελίζεται και οι λέξεις χάνουν το αληθινό τους νόημα, η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και τους εκλεγμένους άρχοντες, προπάντων όμως στους συμπολίτες μας και σε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης.

Η αξιοπρέπεια του πολίτη που κατοικεί σήμερα στα Χανιά δοκιμάζεται και μειώνεται μέρα με τη μέρα. Πέρα από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που καθημερινά βιώνουμε, εξοργιζόμαστε με τη στάση πολιτικών προσώπων που φανερώνει τουλάχιστον έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας .

Είναι σε όλους μας γνωστή η σκανδαλώδης συμφωνία του Ελληνικού Κράτους με την κοινοπραξία Fraport – Slentel ή, με άλλα λόγια, η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας αντί του ευτελούς τιμήματος των 2,1 δισ. στην κοινοπραξία η οποία συνιστά σύμβαση αποικιακού τύπου. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως τον τελευταίο μήνα φανερώνουν την αφερεγγυότητα της κοινοπραξίας και την απάτη κατά του δημοσίου. Τα χρήματα της πρώτης δόσης (1,2 δισ.) δεν τα έχουν και όπως δημοσιεύτηκε θα τα δανειστούν από διάφορες τράπεζες μεταξύ των οποίων και η πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένη με χρήματα του ελληνικού λαού Alpha bank!

Στα δύο τελευταία Δημοτικά Συμβούλια ζητήσαμε από το δήμαρχο να ενημερώσει τους δημότες για τα νέα δεδομένα, ενώ παράλληλα να διερευνηθεί από τη νομική υπηρεσία του Δήμου η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών στη κατεύθυνση της ακύρωσης της συμφωνίας, με τη σκέψη ότι η αυτοδιοίκηση, ως άμεσα συνδεδεμένη με τις ανάγκες και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας, έχει την υποχρέωση να διεκδικεί μαζί με τους δημότες τη λύση των προβλημάτων από τις κυβερνήσεις, που έχουν και την κύρια πολιτική ευθύνη των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα. Γιατί ο κ. δήμαρχος δεν ενημέρωσε τους πολίτες των Χανίων για όλα τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και, το σημαντικότερο, γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η νομική υπηρεσία του Δήμου ώστε να αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία και να αποδειχθεί ότι η απόφαση της εκχώρησης είναι πολιτική πράξη που βλάπτει το δημόσιο συμφέρον; Επίσης, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκαν δύο ψηφίσματα που στηλίτευαν την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου στην πόλη μας. Ο δήμαρχος και η παράταξή του, με πρόσχημα τυπικά διαδικαστικά ζητήματα, αρνήθηκαν να γίνει η παραμικρή συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι σχεδόν αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι αποχώρησαν από τη διαδικασία τρεις δημοτικές παρατάξεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση των υπόλοιπων παρατάξεων.

Ο Δήμαρχος και τα πολιτικά πρόσωπα του Νομού οφείλουν να διδάσκουν με το λόγο, αλλά κυρίως με τη στάση τους, την έννοια της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας του λαού, όχι με φολκλορικού τύπου εκδηλώσεις και δηλώσεις, αλλά με γνησιότητα και ήθος. Αναρωτιόμαστε για την επίδραση στο ήθος και την παιδεία των πολιτών, κυρίως των νέων ανθρώπων, της στάσης των τοπικών αρχόντων απέναντι στις όλο και συχνότερες επισκέψεις «αναψυχής» πληρωμάτων αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην πόλη μας. Εξοργιζόμαστε με τη στάση εκπροσώπων της Πολιτείας που με απίστευτο κυνισμό δηλώνουν ευτυχείς για τις επισκέψεις αυτές, στάση που παραπέμπει στην ιστορία με τους ιθαγενείς και τις ψεύτικες χάντρες, στάση που έρχεται σε αντίθεση με το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας του μεγαλύτερου μέρους των ανθρώπων αυτής της πόλης. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πριν λίγο καιρό δήθεν ανησυχούσαν για την παράδοση και τα ήθη από την έλευση των θυμάτων των πολέμων και σήμερα εκθειάζουν και νοιώθουν ευτυχείς από την έλευση των δολαρίων. Αναρωτιόμαστε τι είδους τουρισμό θέλουμε για την πόλη μας. Τον τουρισμό που θα αναδείξει τον τόπο και τον πολιτισμό μας ή τον τουρισμό «αναψυχής» πληρωμάτων που καταπλέουν για να καθησυχάζουν τις βαριές τους συνειδήσεις μετά τους βομβαρδισμούς αθώων σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Για να μη μιλήσουμε για την παρουσίαση αυτών των ανθρώπων ως… «πρόσκοπων» που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό ακτών και γηροκομείου.

Για την Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η ηρωική αντίσταση του λαού της πόλης μας δεν τιμάται μόνο λεκτικά και επετειακά στις εκδηλώσεις για τον ανυπέρβλητο αγώνα του Καγιαλέ εναντίον του κατακτητή, αλλά προπάντων με τη στάση μας απέναντι στις προκλήσεις των τωρινών γεγονότων στον τόπο μας. Αυτή η στάση οφείλει να έχει υψηλό φρόνημα και πραγματικό ήθος και να ορθώνει ανάστημα ενάντια σε αποφάσεις και εξουσίες που απαιτούν υποταγή. Αυτός εξάλλου είναι ο ρόλος μας, να εκφράζουμε την αγωνία και την αντίθεση των συμπολιτών μας σε κάθε είδους κατακτητές.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook