Την ίδια ώρα που οι λειτουργικές ανάγκες αλλά και οι ανάγκες για αναβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών και υποδομών αυξάνουν όλο και περισσότερο στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου βλέπουμε να εφαρμόζονται πολιτικές που όχι μόνο δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αντιθέτως δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το πως βλέπουν οι φορείς της πόλης μας την ανάπτυξη προς όφελος πάντα των πολιτών .

Και εξηγούμαι: Η μείωση από 01-01-2017 των Δημοτικών τελών  χρήσης ακαλύπτων χώρων μετά  από 7 χρόνια οικονομικής κρίσης  που μαστίζει την χώρα και φυσικά και τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής  που χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς  για τους πελάτες τους είναι ασφαλώς μια θετική ενέργεια από την σημερινή δημοτική αρχή.

Μια ενέργεια  που αφ’ ενός  ήλθε πολύ αργά αφ’ ετέρου είναι  ανεπαρκής, αφού παρά την κατά 20%   μείωση το ύψος των τελών χρήσης  στο  κέντρο του  Ηρακλείου παραμένει το υψηλότερο (252,00-20%=205,60€/τ.μ .  σε σύγκριση με τα αντίστοιχα  τα τέλη ακαλύπτων χώρων  όχι μόνον  σε όλες τις πόλεις της χώρας αλλά  και  στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Είναι δε κατά πολύ υψηλότερο  από τα τέλη που καταβάλει ο ίδιος ο δήμος στις δικές του μισθώσεις για αντίστοιχη χρήση όπως για παράδειγμα στο αναψυκτήριο Μαρίνα όπου για 490 τ.μ στεγασμένο χώρο και 1135 μ υπαίθριο χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταβάλλει συνολικά 120.000 € τον χρόνο που αντιστοιχεί σε 120000/(1135+490)= 73,8 € τ.μ εάν δε συνυπολογιστούν  οι χώροι του παρκινγκ 1160,00 τ. μ και της παιδικής χαράς 610,00 τα . μ που επίσης χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση το τέλος διαμορφώνεται σε 35,00€/τ.μ

Για την παραπάνω ανεπαρκή όπως προκύπτει μείωση που αποφασίσθηκε από την σημερινή Δημοτική αρχή , θα περιμέναμε μεγαλύτερη γενναιότητα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή  η οποία αντί να απολογηθεί γιατί δεν προέβη η ίδια ως όφειλε  σε κάποια μείωση  το διάστημα της μακρόχρονης θητείας της κατηγόρησε την παρούσα Δημοτική αρχή για την απόφασή της  ισχυριζόμενη μάλιστα αναληθώς ότι  η μείωση αυτή θα επιβαρύνει  ισόποσα άλλες επιχειρήσεις του Ηρακλείου αποκρύπτοντας πως αυτο το τέλος είναι ανταποδοτικό και καμια σχέση δεν εχει με τις άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη μας.

Μήπως ζούμε στην πόλη του παραλόγου