Η ευθύνη για το πρόγραμμα περνά στο Υπουργείο Εσωτερικών – Σύσκεψη στην Περιφέρεια καθώς τίθεται εν αμφιβόλω ολόκληρη η ελαιοκομική περίοδος.

Στον αέρα τινάζει το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόγραμμα δακοκτονίας όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μόλις χθες η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου ενημερώθηκε από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι πλέον όλη την ευθύνη για το πρόγραμμα την έχει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των φαρμάκων που απαιτούνται για τη δακοκτονία σε όλη τη χώρα και έκανε επίσης εισήγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την κατανομή των κονδυλίων για το κάθε πρόγραμμα δακοκτονίας, δηλαδή για τη μίσθωση εργολάβων και παγιδοθετών σε κάθε περιφέρεια.

Πλέον όλη η ευθύνη περνά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ όλες οι περιφέρειες θα έπιαρναν τις σχετικές εγκρίσεις για τις πιστώσεις άμεσα, προκειμένου να γίνουν οι διαγωνισμοί.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθούν επιπλέον κονδύλια, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει με τους ίδιους πόρους να κάνει και τις προμήθειες φαρμάκων αλλά και να δώσει στις περιφέρειες χρήματα για τους διαγωνισμούς των προγραμμάτων δακοκτονίας.

Πέρυσι για ολόκληρη την Κρήτη δόθηκαν στην Περιφέρεια 6,5 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει ο διαγωνισμός για τους εργολάβους ενώ υπολογίζεται ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν κόστισαν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία προμήθεια φαρμάκων και κανείς δεν γνωρίζει τη θα γίνει αφού κάθε χρόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινούσε τη διαδικασία για την προμήθειά τους Οκτώβριο με Νοέμβριο

Η κα. Βρέντζου δήλωσε ότι αύριο Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στις 2 το μεσημέρι η Περιφέρεια έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή των αγροτικών φορέων, όλων των δημάρχων και  των βουλευτών του νησιού για να τους ενημερώσει καθώς τίθεται εν αμφιβόλω ολόκληρη η ελαιοκομική περίοδος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook