“Καμία σχέση με την πραγματικότητα το κείμενο της επιστολής” – Τι απαντά στους καθηγητές ο δήμος Σφακίων

Δύο ημέρες πριν οι καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σφακίων, μέσω επιστολής, εξέφρασαν την αγανάκτηση τους καθώς λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που ήταν σε εξέλιξη παραλίγο να πέσουν με το αυτοκίνητο σε γκρεμό και αποφάσισαν να επιστρέψουν πίσω.

Όπως τόνισε στην επιστολή του ο Σύλλογος, ο Δήμος Σφακίων, αντί να λάβει μέτρα, είτε με την μετάθεση της ώρας έναρξης των μαθημάτων, είτε με την έγκαιρη τοποθέτηση εκχιονιστικού μηχανήματος, τους κατηγόρησε πως σκόπιμα δεν πήγαν στο σχολείο!

Ο Δήμος Σφακίων απαντά σε έντονο ύφος και αναφέρει ότι η επιστολή αυτή, αναφέροντας οτι δεν είναι συλλογική, δεν συντάχθηκε δηλαδή εν γνώση του συλλόγου αλλά από 4 καθηγητές που αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα σε συγκεκριμένο σημείο, πριν την Ίμπρο.  Ακόμα ο δήμος Σφακίων τονίζει ότι, άμεσα έστειλαν εκχιονιστικό μηχάνημα στο σημείο ενώ τους έδιναν οδηγίες για το πως να κινηθούν ώστε να είναι ασφαλείς.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του Δήμου Σφακίων

“Σε απάντηση στο πρόσφατο δημοσίευμα στον Τύπο της επιστολής με αναφορά στο σύλλογο διδασκόντων Γυμνασίου-Λυκείου Χώρας Σφακίων, σε αντίθεση με ότι ξεκάθαρα αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της τρίωρης (3) συνάντησης του Δημάρχου και Αντιδημάρχων Σφακίων που έλαβε χώρα στο Γυμνάσιο – Λύκειο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Διευκρινίστηκε από την πλειοψηφία των διδασκόντων ότι η επιστολή είχε συνταχτεί εν αγνοία τους ή με ενστάσεις οι οποίες και αποτυπώθηκαν προς τους τέσσερις (4) συντάκτες οι οποίοι δεν τις συμπεριέλαβαν. Το κείμενο της επιστολής συντάχτηκε από τους προαναφερόμενους 4 καθηγητές οι οποίοι δεν μπόρεσαν να κινηθούν προς τη Χώρα Σφακίων, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα σε συγκεκριμένο σημείο, πριν την Ίμπρο λόγω ξαφνικής και πρόσκαιρης τοπικής χιονόπτωσης.     

Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως και η μεταφορά των μαθητών με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Χανίων είχε πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ο Δήμος Σφακίων από τη στιγμή που έλαβε γνώση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της ξαφνικής χιονόπτωσης, άμεσα έδωσε εντολή στο χειριστή του εκχιονιστικού μηχανήματος του Δήμου να κινηθεί από την πλευρά της Ίμπρου προς Ασκύφου. Η οδική πρόσβαση είχε αποκατασταθεί περίπου στις 11:00 π.μ. όπου το μηχάνημα μπόρεσε να καλύψει τη διαδρομή έως την Κράπη. Εν τω μεταξύ σε συνεννόηση των προαναφερόμενων καθηγητών με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας είχαν κινηθεί προς την Κράπη για αποφυγή τυχόν εγκλωβισμού τους όπου και παρέμειναν για διάστημα δύο (2) ωρών σε συνεννόηση με τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και στη συνέχεια επέστρεψαν στα Χανιά  λόγω της καθυστέρησης. Παράλληλα ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε πολίτη που βρισκόταν πλησίον με κατάλληλο όχημα να προσεγγίσει για τυχόν συνδρομή τους εφόσον απαιτηθεί. Τα προαναφερόμενα δείχνουν αδιαφορία και έκθεση σε κίνδυνο όπως αναληθώς ισχυρίζονται;

Σε καμία περίπτωση το κείμενο της επιστολής έχει σχέση με την πραγματικότητα και σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που είχαμε εισπράξει μέχρι σήμερα σε όλες τις συναντήσεις μας και στην σχεδόν καθημερινή επικοινωνία που έχουμε με όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας είναι οι θετικές δημόσιες αναφορές προς το Δήμο για την αμέριστη συμπαράσταση του.

Ομοίως και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων σε συνεργασία με το Δήμο είναι αρωγοί στο έργο σας.

Ο Δήμος Σφακίων σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως γλαφυρά αναφέρουν αλλά σε αγαστή συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Χανίων παρεμβαίνει άμεσα καθ’ όλη τη διάρκεια των προβλημάτων που απορρέουν από τα καιρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο από Κράπη έως Ίμπρο, αποκαθιστώντας κατά τη διάρκεια της μέρας την κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Είναι γνωστό όμως ότι όταν υπάρχει χιονόπτωση ή παγετός που δημιουργείται τις βραδινές ή τις πρωινές ώρες πρόβλημα στο συγκεκριμένο τμήμα της επαρχιακής οδού Βρυσών Χώρας Σφακίων οι χρήστες της οδού επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ασφαλέστερη πρόσβαση από την νότια πλευρά, στο πρόσφατα αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο, όπου δεν παρατηρούνται φαινόμενα χιονόπτωσης, πάγου ή ομίχλης, με χρονική επιβάρυνση περίπου μισής ώρας από και προς τα Χανιά και την προηγούμενη περίοδο παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έκλεισε καμία φορά οπότε δεν δικαιολογείται η σχετική αναφορά.

Ο Δήμος Σφακίων αποφάσισε για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει σχέση με την παιδεία των Σφακίων παρότι ανακριβώς κατηγορήθηκε, να μην λειτουργήσει εν θερμώ και μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν με πρωτοβουλία των καθηγητών στην μεταξύ μας συνάντηση περίμενε το αυτονόητο.

Με δεδομένο ότι αυτό δεν έγινε πράξη είμαστε αναγκασμένοι να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα και περιμένουμε τους καθηγητές σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο να τοποθετηθούν αντικειμενικά. Απαιτούμε να διευκρινιστεί πότε βίωσαν για πολλοστή φορά την απαξίωση και ολιγωρία, γιατί ξεχείλισε η αγανάκτηση και ο θυμός από την άδικη συμπεριφορά μας;

Οι προτάσεις τους για την ασφαλέστερη μετακίνηση τους ήταν και είναι συζητήσιμες και για το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, σε συνεργασία πάντα με τους συναρμόδιους φορείς, Αντιπεριφέρεια και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι φράσεις απαξίωση περιφρόνηση αδιαφορία και πολιτικά συμφέροντα χρήζουν απαντήσεων και αποδεικτικών στοιχείων διαφορετικά ο Δήμος Σφακίων δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για παραπέρα δικές του ενέργειες.

Μοναδικό μέλημα μας είναι τα σχολεία να παραμένουν ανοικτά, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μην υστερούν εκπαίδευσης από τους συμμαθητές τους στα αστικά κέντρα. Η φετινή σχολική χρονιά ήταν και πιθανό να συνεχίζει να είναι δύσκολη, όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα. 

Η ασφαλής μεταφορά των μαθητών μας είναι προτεραιότητα μας και την παρούσα χρονική στιγμή, αυτή είχε εξασφαλιστεί. Τα παιδιά μας επιλέγουν να εκπαιδευτούν για να αποκτήσουν εφόδια για τη ζωή τους, περιμένοντας τους καθηγητές τους να σταθούν δίπλα τους.

Ο Δήμος Σφακίων πάντα κοντά στη μαθητιώσα νεολαία, πιστός στο όραμα του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Ξενουδάκη και ακολουθώντας την παρακαταθήκη του όπου με την περιουσία του χτίστηκαν τα σχολεία των Σφακίων, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ισάξια παιδεία έτσι ώστε να συνεχίσουν να αποφοιτούν άξιοι πολίτες και λαμπροί επιστήμονες.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook